All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OVO JE PRAVA ISTINA: Kako je zaista živela prosečna jugoslovenska porodica za kojom i danas mnogi kukaju

 

– Kada otplatimo auto, koji ćemo na kredit kupiti do proleća, razmišljam i o kupovini vikendice – ispričao je domaćin jugoslovenske porodice.

Kako se živelo s prosečnim primanjima u vreme Jugoslavije, ispričao je domaćin jedne porodice.

Ova četvoročlana porodica je 1977. godine imala primanja oko 6.200 novih dinara. Živeli su u dvosobnom komfornom i potpuno nameštenom stanu.

Za hranu je bilo potrebno izdvojiti dnevno od 80 do 120 dinara. U to su bila uračunata tri obroka, užina za decu, kafa ujutru i kafa i rakijica poslepodne i uveče.

– Nekad sam ja za frižider morao raditi šest meseci, a danas ga mogu kupiti za jednu platu. Za auto, ovaj “Stojadin”, nekada sam mora da odvojim 50, a sada ga mogu imati za mojih 15 plata.

– Došla su takva vremena da u kojima ja za moju platu mogu kupiti sve što mi treba od glave do pete od odeće, a nekad nisam mogao kupiti jedan zimski kaput, od onog “grombi” štofa koji je tada bio u modi – ispričao je domaćin.

U ovoj kući se svaka subota i nedelja, dečiji rođendani, Prvi maj, 29. novembar i Nova godina obeležavala bogatim ručkom i večerom.

– Moram vam priznati da su i meni januar, maj i decembar najduži meseci u godini, jer se odmor Republike, Prvi maj i Novu godinu troši mnogo novca. Ali zato naiđu meseci voća i povrća, pa se to jedno s drugim prebije – ispričala je domaćica.

– Kada otplatimo auto, koji ćemo na kredit kupiti do proleća, razmišljam i o kupovini vikendice. Sin mi raste a ja, pogledajte me, još bih mogao jedno radno vreme da odradim dnevno, i mi ćemo to sami, onako kako umemo i možemo da izgradimo – dodao je domaćin.

To je računica prosečne četvoročlane jugoslovenske porodice, koja je, kao i većina naših porodica, novogodišnje praznike dočekala u svom domu, ispred malog ekrana i bogate trpeze.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top