All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovo je najčudniji zatvor na svetu, koji i turisti mogu da posete: Čuvaju ga samo spolja, a unutra je mali grad koji ima svoju vladu i ekonomiju (FOTO) (VIDEO)

Čak i turisti mogu ovde da uđu, ali na sopstvenu odgovornost…

Smešten u srcu planinskog grada La Paza u Boliviji, na visini od 3.000 metara u Andima, nalazi se zatvor San Pedro, najčudniji zatvor na svetu.

Ne samo što je najveći zatvor u Boliviji, koji je dom za preko 2.500 zatvorenika, nego ta reč “dom” u ovom slučaju ima svoje pravo, izvorno značenje. San Pedro zatvor je čuvan samo spolja, dok u njegovoj unutrašnjosti uopšte nema čuvara. Jedini zadatak čuvara je da iz zatvora niko ne pobegne, a dok su unutra, zatvorenicima je ostavljeno da sami brinu o sebi.

Da bi došli baš u ovaj zatvor, zatvorenici moraju da plate ulaznu kartu, a zatim da kupe svoju ćeliju od “zatvorskog gradonačelnika” ili od nekog od zatvorskih “frilens agenata nekretnina”.

Unutar zidina zatvora osuđenici su uspostavili sopstveno funkcionalno društvo sa upravljačkim sistemom. Oni čak organizuju izbore kada biraju svojih osam zvaničnika-predstavnika, jednog za po svaki sektor u zatvoru. Svaki sektor ima svoje malo veće koje ih predstavlja i donosi odluke.

Mnogi od zatvorenika San Pedra žive zajedno sa svojim porodicama, ženama i decom, kojih ima čak 200 unutar zatvora.

Uslovi života su drugačiji u različitim sektorima. U najsiromašnijim na primer svi zatvorenici su natrpani u tri ili četiri jednokrevetne sobe. Sa druge strane, u luksuznim sektorima kao što je La Posta, političari i dileri drogom žive luksuznim životom sa privatnim kupatilima, kuhinjama i kablovskom televizijom. U ovom delu zatvora život košta oko 1.500 dolara mesečno.

 

 

San Pedro ima i svoju ekonomiju te osuđenici rade kao prodavci hrane, čuvari, pastori, berberi, krojači, stolari, obućari, a u zatvoru se nalazi i fabrika najčistijeg kokaina u ovom delu zemljine kugle. Tu je naravno i kockanje, klađenje i trgovina drogom i alkoholom.

Međutim, ono što još više čudi je što su od 1990. turisti u mogućnosti da plate katru za ulazak u ovaj zatvor. Iako su zvanične ture ilegalne, čuvari su i više nego raspoloženi da prime mito i puste turiste unutra, piše “thevintagenews.com”.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top