All for Joomla All for Webmasters
Srbija

OVI MALIŠANI SU STRADALI ZBOG GREŠAKA ODRASLIH! Malih anđela više nema, a ko će za to da odgovara? (FOTO)

Gotovo svaki dan javnost uznemiri neka tragedija, a neretko su vinovnici i najmlađi.

Zakoni se poštuju, ali očigledno ne dovoljno. 

 

Roditelji su sigurno oni kojima je najviše stalo do bezbednosti svoje dece i tu nema mnogo nedoumica. Međutim, u nekim okolnostima jednostavno ne mogu biti u stanju pripravnosti i zaštititi svoju decu od zle sudbine.

 

Velika tragedija dogodila se juče na rekreativnoj nastavi na Divčibarama, gde je devetogodišnji dečak nastrado kada je na kolonu dece, među kojom je bio i on, naletao automobil. Dečak je na mestu ostao mrtav.

 

Mali Aleksa
Mali AleksaFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Vozač koji je kolima ubio dečaka uhapšen je na licu mesta, a automobil je prenet na vanredni tehnički pregled kako bi proverili da li je osumnjičeni vozio s neispravnim kočnicama ili su one iznenada otkazale, kako je vozač tvrdio posle nesreće.

 

Vozaču „tojote“ V. V. valjevska policija juče je odredila zadržavanje od 48 sati. Prema nezvaničnim informacijama, on nije imao alkohola u krvi, a na mestu na kom se dogodila nesreća ne postoji obeležen pešački prelaz.

Prema pisanjima medija, tehnički pregled je utvrdio da su kočnice bile ispravne.

 

Nažalost, ti slučajevi nisu usamljeni, a i ranije su deca stradala.

 

Kao i uvek, ostavlja se otvoreno pitanje – ko je za to odgovoran? 

 

Pre nešto više od 3 meseca, Jovan Savić (7) stradao je ispred svoje kuće na Radinskom putu u Nišu, kada je podleteo pod auto koji je prolazio poprečnim putem. Na sankama je bio sa drugaricom, ali je ona pukom srećom preživela, jer je zbog brzine nekoliko sekundi pre tragedije pala sa sanki, koje su podletele pod auto.

 

Jovan Savić
Jovan SavićFOTO: KURIR/M.M.

Hitna pomoć, koja je ubrzo stigla, mogla je samo da konstatuje smrt mališana.

 

Jovan je sankama pojurio niz zaleđeni sokak, ali nije bio u stanju da ih zaustavi. Uleteo je u prometniju saobraćajnicu, koja je prečica do Niške Banje, pa je vozači često koriste.

 

Bezazlena dečija igra pretvorila se u veliku tragediju. 

 

Prema pisanju medija, naložena je sudska obdukcija da bi se utvrdio tačan uzrok smrti dečaka. Takođe, vozaču je uzeta krv za testiranje na alko-testu, a vozilo kojim je upravljao poslato je na vanredni tehnički pregled.

 

Samo prošle godine, najmanje 14-oro dece je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama.

 

Prilično tužna činjenica.

 

Crna statistika

 

U maju prošle godine, sedmogodišnja devojčica Marijana Janković iz Čajetine poginula je u dvorištu porodične kuće svojih rođaka, kada je na nju naleteo “kvad” kojim je upravljao njen stric Vladan Kuzeljević (40).

 

Marijana Janković
Marijana JankovićFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nesreća se dogodila kada je maloletni dečak koji je sedeo pored vozača četvorotočkaša najverovatnije povukao ručicu za gas, nakon čega je vozač izgubio kontrolu i vozilom udario devojčicu, a potom u ogradu.

 

Protiv njega je podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna i do 20 godina zatvora.

 

Već u septembru ponovo se dogodila tragedija. 

 

U saobraćajnoj nesreći na lokalnom putu Lučane – Oslare u opštini Bujanovac smrtno je stradalo dete koje je upravljalo biciklom.

 

Nesreća se dogodila kada je vozač (21) “pasata“ bujanovačkih registarskih oznaka, koji se kretao tim lokalnim putem na “kritičnoj tački” iz za sada nepoznatih razloga prešao sa desne na levu stranu kolovoza i udario bicikl kojim je upravljalo dete sa područja opštine Bujanovac. Od zadobijenih povreda dete je preminulo na licu mesta.

 

Nikola B.
Nikola B.FOTO: JELENA RAFAILOVIĆ

Najgori mogući scenario za završetak prethodne godine. Svega nekoliko dana pred doček 2018. godine, još jedno dete smrtno je nastradalo.

 

Nikola B. (8) iz Bečmena poginuo je kada je na njega naleteo N. Č. (26) svojim „folksvagen polom“. Dečak koji je zadobio teške povrede preminuo je na mestu, a vozač je priveden u policiju.

Nesrećni dečak, koji je učenik trećeg razreda, vraćao se iz škole i izašao je iz autobusa na liniji 604, pa pokušao da pređe ulicu na mestu gde je nekada bio pešački prelaz koji je uklonjen zbog radova.

 

Od siline udarca, mališan je odleteo nekoliko metara i pao na leđa.

 

Vozač, od koga je uzeta izjava o nesreći, nije bio pod dejstvom alkohola. Mladić ima urednu vozačku dozvolu i nije ranije osuđivan, pa tužilaštvo koje će protiv njega voditi postupak nije naložilo policiji da ga privede ili uhapsi, što znači da će krivična prijava biti rešavana u redovnom postupku.

 

U Agenciji za bezbednost saobraćaja upozoravaju i na činjenicu da je najviše poginulih dvogodišnjaka i tinejdžera uzrasta 12 i 14 godina. Kao putnici strada njih 58 odsto, kao pešaci 36 odsto, a kao biciklisti 6 odsto. Iako zvuči gotovo neverovatno, deca uglavnom stradaju pored svojih roditelja.

 

Šta kaže zakon?

 

Izmenama zakona su predviđene strože kazne za nasilničku vožnju, pa je tako za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi – predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

 

Znatno su pooštrene sankcije za ugrožavanje bezbenosti dece u saobraćaju, pa čak i za roditelje koji na nepropisan način prevoze decu u vozilima.

 

Kada je reč o kažnjavanju vozača pod dejstvom alkohola, dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače sada se spušta sa 0.3 na 0.2 promila.

 

Ipak, ono što se uvek postavlja kao pitanje jeste da li su ovi zakoni primenjljivi u praksi ili su samo mrtvo slovo na papiru? 

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top