All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovi gradovi bivše SFRJ NE SLAVE Novu godinu, a razlog je HUMANOST

Organizovanog dočeka Nove godine večeras neće biti u mnogim gradovima širom regije. Na političku ili inicijativu građana, neki gradovi u Srbiji, BiH i Makedoniji – odustali su od proslava kako bi novac preusmerili u humanitarne svrhe.

Vest da Kakanj odustaje od novogodišnje proslave brzo se proširila društvenim mrežama i izazvala pozitivne reakcije širom regije. U tom gradiću u Bosni i Hercegovini procijenili su da je novac potrebniji sedmogodišnjem sugrađaninu kome je skupa operacija hitna.

– U prethodnim godinama smo organizovali dočeke. Ovaj put je bila situacija specifična da su nama građani predložili – hajde da to ove godine ne organizujemo i usmerimo na lečenje našeg sugrađanina – kaže Nermin Mandra, načelnik kakanjske opštine.

Da je zdravlje bitnije od slavlja, zaključili su i u još nekim gradovima i opštinama.

– Organizovanog dočeka Nove godine neće biti ni na glavnom požeškom trgu. Požega je prvi grad u Srbiji koji se ove godine odrekao proslave – javila je Al Džazirina reporterka Jelena Milutinović.

Novac je uplaćen za popravak skenera u užičkoj bolnici jer su građani Užica i Požege danima, zbog dijagnostike, putovali u druge gradove.

– To je dobilo jedan odjek – ne populistički i samoreklamerski nego je stvarno bio jedan human gest. Na kraju se to ispostavilo korisnim i ja sam prezadovoljan što je ta akcija pokazala svrsishodnost – poručuje Milan Božić, predsednik opštine Požega.

Iz sličnih razloga od proslava su odustali i Novi Pazar, Vranje, Knjaževac, Višegrad, kao i mnogi drugi gradovi. Među njima i jedna prestolnica – Skoplje.

– Skoplje će simbolična sredstva koja su planirana za doček Nove godine u iznosu od dva miliona denara (32.700 evra) usmeriti na rešavanje socijalnih pitanja. Kojih? Odlučićemo na narednoj sednici – rekao je Nedelčo Krstevski, portparol Grada Skoplja.

I Crna Gora se pridružila apelu da se novac za koncerte preusmeri u humanktarne svrhe. Tako je Kotor odlučio da sa 12.000 eura pomogne svojoj maloj sugrađanke Anđeli Petrović (12) da se izbori sa teškom bolešću. Akciji se pridružilo i Cetinje koje je uplatilo 3.000 eura.

Dijaspora.news/telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top