All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovaj grad duhova je 6 puta veći od Njujorka, a niko za njega nije čuo (FOTO)

Restorani i hoteli u Najpjidou nemaju skoro nijednog gosta, a slučajni prolaznici se češće mogu sresti u obližnjoj džungli

Ovaj misteriozni grad nalazi se u Burmi, odnosno Mjanmaru, ali većina “zapadnog sveta” nikada nije čuo za njega, što je čudno budući da je šest puta veći od Njujorka.

Ova mala država u jugoistočnoj Aziji ima jedan od najstrožih vojničkih režima na svetu. U njoj nikada nije dozvoljeno demokratiji da se razvija, iako su njeni stanovnici željni političkih promena.

Kao još jednu u nizu radikalnih mera ovog režima, vlasti su odlučile da presele prestonicu Burme, čime je definitivno postala van domašaja zapadnog sveta, što može biti začuđujuće jer su milijarde dolara utrošene za njegovu izgradnju.

Grad Nejpjido napravljen je da u njemu živi oko milion ljudi, ali metropola je sve vreme praktično sasvim prazna. Tokom prosečnog radnog dana svega nekoliko vladinih radnika se mogu videti na ulicama grada. Maltene da uopšte nema stanovnika koji u njemu žive, što celu priču oko ovog mesta čini još bizarnijom.

Fotografije iz Nejpjida podsećaju na scene američkog apokaliptičnog blokbastera.

Grad je izgrađen u sred džungle u mirnom i nenaseljenom delu zemlje, skoro ceo grad je pokriven wifi-jem, a prodavnice, restorani i hoteli iako uredno rade, potpuno su bez mušterija.

Udaljen je 320 kilometara od najvećeg grada u državi – Jangona (nekadašnji Rangun, bivši glavni grad države). Nejpjido je postao glavni grad krajem 2005. godine, a 27. marta 2006. dobio i svoje službeno ime.

Grad se prostire na neverovatno velikoj površini od 4800 kilometara kvadratnih. Glavne avenije imaju po 20 traka (zamišljene za grandiozne vojne parade, a po nekima i za pretvaranje u vojne piste u slučaju potrebe), a oko njih su smeštene ogromne rezidencijalne zgrade, hoteli i šoping centri. Osim toga, grad ima i svoj safari, zoološki vrt sa odeljkom za pingvine i čak četiri golf terena. Struja u gradu nikad ne nestaje i skoro svaki objekat ima besplatan brzi internet.

 

Nejpjido u slobodnom prevodu znači kraljevski glavni grad. Iako nikome nije zapravo jasno zašto je vojna hunta odlučila da premesti prestonicu, jedna od češćih teorija kaže da je to bio potez hunte kojim bi se sklonili s obale i usidrili u samom centru države kako bi odolevali promeni režima na mestu na koje je mnogo teže dovesti demonstrante ili izvršiti vojni napad.

Nejpjido je zamišljen kao ogroman, geometrijski savršeno pravilan novi grad čija je izgradnja bila u rukama 25 različitih građevinskih kompanija uz svesrdnu pomoć vojske. Izgradnja je započela 2002. godine, a naseljavanje je počelo 2005. godine. Prva velika vojna parada upriličena je 27. marta 2016., nakon što je u projekt uloženo najmanje 4 milijarde dolara.

Prema nekim glasinama, Burma je čak unajmila tehničke radnike iz Severne Koreje da naprave lavirint podzemnih tunela ispod ovog napuštenog grada. Međutim, to se sa sigurnošću ne zna, kao što je i večina istorije ovog grada misterija.

Voditelji i autori čuvene emisije “Top gir”, Klarkson, Hamond i Mej, organizovali su trke kamionima na ulicama grada bez straha da će im drugo vozilo naići u susret).

Restorani i hoteli u Najpjidou nemaju skoro nijednog gosta, a slučajni prolaznici se češće mogu sresti u obližnjoj džungli. Grad je jednostavno prazan. Čak i ljudi koji rade u državnim institucijama smeštenim u ovoj metropoli radije satima putuju iz Jangona nego da žive u jednoj od 1200 četvorospratnica koje je hunta opredvidela za radnike prilikom izgradnje.

Građani su izjavili za Gardijan da su se tvorci Nejpjidoa verovatno nadali da će napraviti novu Braziliju, a umesto toga su dobili grad duhova.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top