All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OTKRIVENI TAJNI SPISI CIA O SFRJ: Znali su da će se Jugoslavija raspasti još 1970.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je sredinom meseca svoje karte povodom 75. godišnjice obaveštajnog kartografskog centra.

Karte su urađene u skladu s ključnim svetskim krizama pa se može videti precizna karta Kube 1962. godine u doba izbijanja raketne krize.

 Bivša Jugoslavija postaje sve zanimljivija sedamdesetih godina, a posebno je intrigantan izveštaj CIA, objavljen tih godina, koji govori o jačanju decentralizacije i predviđa da zbog toga nije jasna “stabilnost u posttitovskom razdoblju”, prenosi zagrebački “Jutarnji list”.

Aspiracije Hrvata za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslovenskom političkom sistemu – navodi se.

Hrvati su nacionalisti, sa izuzetkom Dalmatinaca, koji su bliži jedinstvenoj državi, dodaje se.

Posebno je indikativna rečenica koja ističe: “Nakon Titove smrti ostaće samo Armija“, koja govori o sve snažnijoj ulozi republika.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

I na Sloveniju se gledalo kao na republiku koja je sklona vezama sa Zapadom, ali je premalena za razdor. Hrvatska pak to može, a ključan je argument ekonomski doprinos Hrvatske tadašnjoj federaciji koji je u nesrazmeri s njenim uticajem. Za Jugoslaviju se već tada tvrdilo da se može definisati kao velika Srbija, prenosi hrvatski list.

Karte SFRJ pojavljuju se od 1981, nakon Titove smrti jer je CIA još 1970. bila svesna toga da će se Jugoslavija raspasti.

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top