All for Joomla All for Webmasters
Showbiz

Otišao je Milenin Boško, nema više omiljenog glumačkog para: Smoki i ona oborili su svetski rekord! (FOTO) (VIDEO)

– Srećan sam što sam uz nju ušao u kinematografiju i uz nju tu i ostao – govorio je Ljubiša o svojoj najdražoj filmskoj partnerki

Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije preminuo je u 81. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama, a možda najviše i ostvarenjima u kojima je tumačio zajedno sa svojom omiljenom partnerkom, Milenom Dravić. U preko 25 zajedničkih uloga u filmovima i serijama, u kojima su uglavnom glimili bračni ili zaljubljeni mladi par, ovaj dvojac zasmejavao je celu bivšu Jugoslaviju. Iako su i pojedinačno ostvarili zavidne karijere, publika je najviše volela da ih gleda u zajedničkim ostvarenjima.

I sam Ljubiša Samardžić uvek je govorio da je film uprkos značaja snažne individualnosti, pre svega i ponajviše kolektivan čin, s glumom “kao segmentom tog zajedničkog stvaralaštva”.

– Svako ko u sebi nosi spremnost na saradnju, na učenje i slušanje, na žrtvu pre svega, bio je za mene dragocen. Gluma je nadopunjavanje, nadigravanje, dodavanje, pomeranje svojih i tuđih mogućnosti, pomoć u nevolji – govorio je Ljubiša Samardžić.

– Bio sam, priznajem, srećne ruke da u svojoj dugoj karijeri i ja obilato delim, ali i dobijam tu pomoć, jer glumac, osobito dok je mlad, nije sposoban da otkrije sve svoje mogućnosti. Zato mu partner ili partnerka, pomažu da spozna samoga sebe. Meni je to, pre svih, pomogla Milena Dravić – dodao je.

Zaigrali su zajedno još u onoj sad već antologijskoj “Prekobrojnoj” 1962. godine – ona, seljančica Malena – on, smešni Mikajlo, i nikada se više, kao partneri, nisu razdvojili.

Imali su preko 25 zajedničkih uloga. To je sigurno jugoslovenski i evropski rekord, možda i svetski.

Povremeno bi se, doduše, rastali, prošle bi i dve-tri godine bez zajedničkog posla, a onda bi ih ponovo sastavila ruka nekog reditelja ili scenariste, svesnih da film u kojem igraju kao neposredni partneri Milena i Ljubiša ne može da promaši.

Tako je odista i bilo.

Igrao je Ljubiša Samardžić u međuvremenu sa mnoštvom partnerki, sa Olgom Vujadinović, Verom Čukić, Stanislavom Pešić, Špelom Rozin, Silvom Košćinom, Nedom Arnerić, Svetlanom Bojković, Ljiljanom Šljapić, Sanjom Vejnović i ko zna s kim još sve.

Igrao je s lepim ženama, dobrim glumicama, snažnim indivudualnostima, ali je Milena ostala nezaobilazna, neprevaziđena – partnerka za ceo život, koja se voli, kojoj se veruje, za koju se žrtvuje ako treba.

– O Mileni se osećam nekako najkompetentniji da govorim, jer je i ona, kao i ja, pred očima javnosti izdržala, opet kao i ja, sva iskušenja i provere – iskreno je govorio veliki glumac.

– Prvim svojim koracima Milena je unela u našu kinematografiju mladost, lepršavost, prćavost, šarm, detinjastu ljupkost koji su, uz ogroman prirodni dar, na juriš osvojili srca producenata, reditelja, gledalaca. Srećan sam što sam uz nju ušao u kinematografiju i uz nju tu i ostao – dodao je i na kraju završio rečima:

– Milena je na početku bila mlado, bezazleno devojče s prostosrdačnim licem, dakle tipična “naivka”, kako mi to kažemo, a već posle samo dve-tri godine postala je i izvrsna dramska glumica.

Nije nimalo čudno što je proglašena “prvom damom našeg filma” i što se mnogi pitaju – kada će, i da li će, biti rođena glumica ravna Mileni?

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top