LEGENDA jugoslovenske zabavne muzike Miodrag Miki Jevremović preminuo je u petak u 14.30 u Kliničkom centru u Beogradu od posledica moždanog udara, u 76. godini. Jedan od naših najpopularnijih pop pevača je posle teške borbe izgubio najvažniju bitku. Jevremović je 27. decembra doživeo moždani udar. U tom trenutku je sa njim bio njegov mlađi brat Zoran. Odmah je odvezen u Urgentni centar, gde mu je ukazana pomoć, a zatim je prebačen na koronarno B odeljenje, gde je i preminuo. Pevač je dugo imao edem pluća i česta gušenja. Pre dve godine su mu ugrađena dva stenta, a bio je i dugogodišnji dijabetičar što mu je dodatno komplikovalo narušeno zdravlje.- Nema više Mikija Jevremovića – bilo je prvo što nam je skrhan bolom u petak rekao njegov brat Zoran, koji je sa ostalim članovima porodice dve nedelje sa strepnjom iščekivao vesti iz bolnice.

Miki je pre nekoliko dana pao u komu iz koje se nije probudio. Početkom nedelje bio je na reanimaciji, a nadu i optimizam najbližih da će mu se stanje stabilizovati zamenili su strah i zebnja od najcrnjih prognoza.

– Nadali smo se da će se oporaviti, ali možda je bolje ovako nego da se mučio – rekla nam kroz jecaj Mikijeva ćeka Jelena. – Otišao je na bolje mesto. Teško mi je da pričam, jer sam bila mnogo vezana za njega. Prekjuče sam sa bratom Stefanom bila u bolnici, ali mi je doktorka rekla da dobro razmislim da li želim da ga vidim. Nisam imala snage da uđem u sobu jer sam mislila da ću umreti od tuge. Ušao je samo brat, rekla sam mu da ga uhvati za ruku, da mu da snagu kako bi osetio da smo tu. Kada je imao moždani udar otišli smo brat i ja kod njega u bolnicu, bio je još pri svesti. Mahnuo nam je rukom kako bi nam dao do znanja da nas je primetio. Bio je to naš poslednji susret. Ta slika me non-stop proganja.

Miki Jevremović je ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj muzici. Više od pola veka bio je na sceni, a blistavu pevačku karijeru obeležili su mu hitovi “Ako jednom vidiš Mariju”, “Osamnaest žutih ruža”, “S kim si sada kad je tužno vreme”, “Da sam tvoje zlato oko vrata”, “Narcisi plaču ljubavi”, “Kad bih znao da je sama”, “Moj mali beli pas i ja”, “Pijem”, “Pesnikova gitara”, “Grkinja”… Najuspešniju saradnju imao je sa Borisom Bizetićem koji je za njega komponovao i napisao čak 34 pesme.

– Od svih kompozitora sa kojima je sarađivao snimio je najviše mojih pesama – kaže za “Novosti” Bizetić. – Od 1970. do 1980. je originalnim i fantastičnim interpretacijama mnoge moje pesme doveo na vrh jugoslovenskih top lista. Sreli smo se sudbinski i postali saradnici i prijatelji. Odlično smo se razumeli, on bi najbolje preneo ono što sam kao autor zamislio. Sve što je otpevao, a izašlo je iz mog muzičkog pera, bilo je kao pisano za njega. Samo je jednom naručio pesmu od mene, kompoziciju “Narcisi plaču ljubavi”. Putovali smo zajedno u Zagreb i u automobilu mi je rekao da mu treba pesma za nastup na izboru za “Mis narcis”. Uzeo sam gitaru u ruke i odmah napisao pesmu.

Boris Bizetić i Miki sa ćerkama

Sa Bizetićevim pesmama “Kad bih znao da je sama” i “Dosta mi je njenog hladnog osmeha” pobedio je na “Beogradskom proleću” 1973. i 1976. Njihova saradnja je počela 1970. sa hitom “Ako jednom vidiš Mariju”, a kasnije je snimio “S kim si sada kad je tužno vreme, ” Volim te više od muzike”, “Da sam tvoje zlato”.

– Prosto sam mu se nametnuo, ponudio sam mu 15 pesama, a 12 je odmah kaparisao za sledeće ploče – priča nam Bizetić. – Uglavnom sam uvažavao Mikijeve sugestije što se tekstova tiče, ali se nikad nije mešao u arnažmane koji su bili u to vreme potpuno originalni. Imao je odličan njuh da izabere prave pesme. Žao mi je što poslednjih 15 godina radio i TV stanice ne posvećuju više pažnje kvalitetnim pevačima iz bliske prošlosti, među kojima je bio i jeste Miki.

Jevremović je sarađivao i sa slavnim grčkim kompozitorom Mikisom Teodorakisom. Učestvovao je na najprestižnijim muzičkim festivalima u Jugoslaviji kao što su “Vaš šlager sezone”, Opatijski i Splitski festival i osvajao značajna priznanja. Sedamdesetih godina je pored Đorđa Marjanovića bio izuzetno popularan i u SSSR.

Miki je iza sebe ostavio troje dece. Iz prvog braka sina Đorđa (kojem je kum na krštenju bio čuveni grčki kompozitor Jorgos Zambetas), a sa drugom suprugom Sonjom sina Stefana i ćerku Jelenu, koja se takođe jedno vreme bavila pevanjem. Miki Jevremović neće biti sahranjen pre ponedeljka.

BIOGRAFIJA

MIKI Jevremović je rođen 27. marta 1941. godine u Beogradu. Najranije detinjstvo proveo je u Požarevcu, gde je završio sedam razreda osnovne škole, a onda se preselio u Valjevo. Studirao je mašinstvo, ali ga je sudbina ubacila u muzičku mašinu. Tokom duge pevačke karijere snimio je oko dve stotine i prodao više od 15 miliona nosača zvuka. Održao je više od pet hiljada koncerata i 13 puta bio na turneji po SSSR-u.

– Studirao sam mašinstvo i dobro mi je išlo, ali nikad se nisam pokajao što sam odabrao muziku – rekao je Jevremović u intervjuu za “Novosti” 2013.

BOEMSKE NOĆI

U ISPOVESTI za “Večernje novosti” Miki Jevremović je u avgustu 2013. između ostalog pričao i o svom burnom životu.

– Mnoge noći sam proveo u Skadarliji – kazivao nam je tada Miki. – Posebno mi je draga kafana “Ima dana”. Tu su svirali moji drugari Vojkan, Aca, Bata, koji mi je poklonio svoju pesmu “Izađi iz moje čaše, izađi iz moje duše”, a ja je prvi snimio. Mnogo sam novca ostavio u kafani. Nije mi žao nijednog potrošenog dinara, jer čega bih se sada sećao.

ŠAH BIO VELIKA LjUBAV: REMI SA ANATOLIJEM KARPOVOM

MIKI je često išao na mamutske turneje po Sovjetskom Savezu, najčešće sa Đorđem Marjanovićem, Radmilom Karaklajić i Ivicom Šerfezijem. Obišao je ceo SSSR, od Murmanska do Habarovska, Sibir, a pevao je čak i u vojnim bazama u polarnom krugu. Ipak, kada su Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj 1978. igrali šahovsku partiju za titulu prvaka sveta, Miki je na proslavi stote emisije “Indirekt” u beogradskoj hali “Pionir”, rekao da navija za Korčnoja, jer je emigrirao iz SSSR, ostavivši tamo ženu i dva sina, posle čega je 18 godina bio zabranjen u Sovjetskom Savezu.

Pored muzike Jevremovićeva velika ljubav bio je šah. Mnogi koji su sa njim odmerili snage kažu da je u tome odličan. Igrao je na mnogim turnirima u zemlji i inostranstvu, a još se prepričavaju njegovi mečevi sa Ljubomirom Ljubojevićem. U svoje najveće uspehe ubrajao je remi sa nekadašnjim svetskim prvakom Anatolijem Karpovom.
Pročitajte još:
* SRCEPARAJUĆE PORUKA ĆERKE MIKIJA JEVREMOVIĆA: Dragi tata, kada bismo imali još jedan dan…
* Miki Jevremović imao moždani udar: Brat pozvao hitnu pomoć, pevač na intenzivnoj nezi