All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

OSNOVAC REKAO DA JE CRNA GORA NAJSTARIJA SRPSKA DRŽAVA: Jedinicu iz istorije zamenila trojka

Podgorički osnovac Rade Račić popravio ocenu. Vredno je učio tokom raspusta i jedva čekao da se javi da odgovara

SA tri prsta visoko podignuta dotrčao je u utorak iz škole kući sav zadihan i srećan Rade Račić (13), noseći u torbi trojku iz istorije! Reč je o dečaku sedmog razreda koji je pred kraj prvog polugodišta postao junak ne samo u podgoričkoj školi “Vladimir Nazor”, nego celoj Crnoj Gori i regionu, kada je nastavniku istorije odgovorio da je Crna Gora prva srpska država, a ovaj mu zbog toga “zacepio” keca, toliko velikog da je prezimio u dnevniku! Ovog puta nastavnik nije imao kud, nego je Račiću morao da kao rezultat ispitivanja upiše pozitivnu ocenu.

 

– Sedi, Rade, evo ti trojka – izustio je kroz zube nastavnik istorije.

U učionici je potom nastao veseli žagor drugara kao znak podrške.

– Stigla je trojka – kaže nam Radetov otac Veljko. – Vredno je učio tokom raspusta i jedva čekao da popravi ocenu. Ovog puta pitanja su bila uopštena, na koja je moj sin opet znao da odgovori. I prošlog puta je dao tačan odgovor, a jedinica nije bila plod njegovog neznanja, već nastavnikovog. To je bilo prvi put da učenik dobije slabu ocenu, a da odgovor na postavljeno pitanje nije znao predavač!

Platio je Rade ceh porodičnom vaspitanju i kućnom sagledavanju istorije i istorijskih događaja. Jedinica je otvorila mnogobrojna pitanja u podeljenoj Crnoj Gori, a među Srbima dočekana kao primer čiste diskriminacije. Priča o malom Račiću, koji je rođen 13. novembra, istog dana kada i Petar Drugi Petrović Njegoš, po kome je dobio ime, odjeknula je na društvenim mrežama poput bombe. Ljudi su pozitivno reagovali dajući podršku Radetu, a neki od komentara bili su “Bravo, momčino, nek se zna poreklo!”, “Drž’ se bratiću đetiću”…

PODRŠKA PORODICE

RAČIĆI imaju troje dece. Rade je najstariji, a podršku svih ovih dana davali su mu roditelji Veljko i Marija, mlađi brat Dušan i sestra Anastasija.

(Dijaspora.news/vecernje novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top