All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Oni su najtraženiji Srbi na svetu: Interpolova lista straha sa našim ljudima, koja se često dopunjuje

Na poternici Međunarodne organizacije kriminalističke policije – Interpol, koja važi u 190 zemalja, nalazi se 26 srpskih državljana, od kojih je 21 na crvenoj a 4 na žutoj poternici.

Na crvenoj poternici najviše se za srpskim državljanima traga zbog organizovanog kriminala, ubistva, terorizma, pljački, zločina protiv čovečnosti… Zbog ovih dela ceo svet traga za 20 muškaraca i jednom ženom.

Radi se o Slobodanki Tošić, bivšoj misici BiH, koja je osuđena za saučesništvo u ubistvu Đorđa Ždrale 13. aprila 2006. godine, ozloglašenog kriminalca u Istočnom Sarajevu. Bivša misica se dovodi u vezu sa kriminalnom grupom Darka Eleza, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Beogradu zbog ubistva i pljačke.

Printskrin: Interpol
Sud BiH je nju 2. marta 2016, godine osudio na 2,5 godine zatvora zbog toga što je bila član udruženog zločinačkog poduhvata i saučesništva u pokušaju ubistva Ždrale. Ona je kaznu izdržavala u olakšavajućim okolnostima, u kućnom pritvoru u Han Pijesku, odakle je navodno i pobegla.

Zbog dvostrukog ubistva koje je pre više od 10 godina uzdrmalo jug Jadrana još se traga za Kom­nenom Čpa­jkom iz Brodareva. On je se sumnjiči da je ubio La­za­ra Dra­ško­vi­ća i nje­go­vu pri­ja­te­lji­cu Ma­ju Jan­ko­vić u bu­dvan­skom na­se­lju La­zi.

Na crvenoj poternici je i Nemanja Ristić (43) kojeg crnogorsko tužilaštvo tereti da je član organizovane kriminalne grupe koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

Printskrin: Interpol
Iako su prošle godine mediji objavili da je u Nemačkoj uhapšen Ivan Milovanović, za kojim se traga pod sumnjom da je član Pink Pantera, on je i dalje na crvenoj poternici. Za Milovanovićem se traga zbog pljačke u Limasolu 10. decembra 2012. Tog dana muškarac u odelu zatražio je da mu otvore radnju kako bi pogledao nakit. Kad su se vrata otvorila, trojica njegovih saučesnika upala su u radnju naoružana pištoljima.

Odmah su izvadili pištolje, a menadžer koji je pokušao da se suprotstavi jednom od njih dobio je udarac u potiljak. „Pink Panteri“ zatim su razbili vitrine i za samo nekoliko minuta ukrali nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra.

Printskrin: Interpol
Zbog posredovanja u nezakonitoj prodaji stanova iz fonda Vlade Srbije, na Interpolu je i Mirjana Marković, udovica Slobodana Miloševića, međutim, njena je poternica nevidljiva, kako je medijima objašnjno početkom ove godine.

Kada je reč o žutoj poternici na njoj se nalaze četiri osobe a među njima je i Barbara Vitez (16). Podsetimo, radi se o devojčici iz Sente koja je 25. novembra prošle godine nestala na mostu na Tisi.

Printskrin: Interpol
Inače, kada se Srbija uporedi sa zemljama u regionu nismo najgori ako uzemo u obzir koliko naših državljana ima Interpolovoj crvenoj poternici. BiH ima njih 106 na crvenoj poternici, Bugarska 60, Crna Gora ima 13, Hrvatska 19…

Oni su na crvenoj poternici:

1. Komnen Čpajak – ubistvo
2. Haziri Enver – nasilje, seksualna ekploatacaija, droga…
3. Nemanja Ristić – pokušaj terorizma
4. Slobodanka Tošić – saučešništvo, ubistvo
5. Izet Ajdinović – kriminalna organizacija, krađa, pranje novca, kidnapovanje, iznuđivanje
6. Davor Elez – organizovani kriminal
7. Jene Huzvar – krijumčarenje
8. Darko Bašić – falsifikovanje, neovlašćeni upis i boravak
9. Šefik Đerimi – droga
10. Predrag Dimirtijević – međunarodna trgovina drogom
11. Boško Lukić – zločini protiv čovečnosti
12. Svetozar Kosorić – genocid
13. Jovan Bjelotomić – pljačka
14. Saša Dunović – zločin protiv čovečnosti
15. Bajram Aslani – terorizam
16. Mladen Ćirović – narušavaje bezbednosti javnog saobraćaja
17. Predrag Bogićević – krminalna organizacija, terorizam
18. Vinko Lazić – zločin protiv čovečnosti
19.Blagoje Vojvodić – zločin protiv čovečnosti
20.Čedo Bogićević – zločin protiv čovečnosti
21. Ivan Milovanović – provala, oružana pljačka Pink panter

 

(dijaspora.news/telegraf/Lj. R.)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top