All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ONA JE NACIJI SAOPŠTILA DA JE MILOŠEVIĆ IZRUČEN HAGU: A niko nije znao kakvu porodičnu dramu preživljava

Urednica, voditeljka i novinarka Dragana Vasiljević je, na Vidovdan pre šesnaest godina, u Dnevniku RTS pročitala vest o izručivanju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Prisećajući se tog događaja, Dragana ističe da se trudila da svaki zadatak uradi profesionalno.

“Sećam se da je tada bilo komplikovano jer smo navrat nanos veoma kasno utrčali u studio, a Tanjugov tiker je bio bled. Bila je to vanredna situacija. Gledali smo da kolege i ja maksimalno profesionalno odreagujemo i odradimo zadatak vrlo pribrano. Čak nije bilo vremena ni za spremanje. Navukli su mi neki blejzer i rekli: “Ulaziš i studio, biće tu i spikeri. Čitaćete vesti naizmenično”, priseća se Dragana Vasiljević tog 28. juna 2001. godine i dodaje da su završili specijalnu emisiju veoma kasno, praktično sa poslednjim kadrovima Haškog tribunala.

– Mi tokom te specijalne emisije nismo imali naše komentare. Bio je to otvoreni studio u smislu informacija, koje su nam stizale. Taj specijal se zasnivao na agencijskim vestima i prvim reagovanjima.

Dragana se u Informativni program vratila 1. februara 2001. godine na nagovor svojih kolega. Do tada je svojom željom i voljom radila u Ekološkoj redakciji.

– Pretpostavljam da su me se usled nedostatka kadrova setili i pozvali me da se vratim. Tako sam se posle svih petooktobarskih događaja, vratila u Informativni program RTS. Tada je v.d. generalnog direktora bio Nenad Ristić, v.d. glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Petar Lazović, a bila je tu i Gordana Suša. Preuzela sam neke zadatke tipa izveštavanja, vođenje Dnevnika, otvorenih studija, kao i urednički posao unutrašnje rubrike – kaže žena koja je deo istorije RTS-a.

Dragana je kao na traci dobijala specijalne zadatke.
– Znajući koja su sve previranja u zemlji, naravno da sam bila spremna na sve novinarke zadatke, jedino ne znam da li je sticaj okolnosti ili su se meni događali specijalni zadaci. Sećam se da sam radila i specijalnu emisiju kada se događalo hapšenje Slobodana Miloševića ispred vile “Mir”, a potom je bio takođe vanredni događaj – njegovo izručenje u Hag. Treći specijalni zadatak koji mi se dogodio bila je vanredna emisija povodom ubistva Zorana Đinđića. To su bili vrlo teški zadaci. Da li su ostali gledali da se nekako drže po strani ili ne, ne znam – ističe Vasiljevićka.

Dana kada se dogodilo izručivanje Miloševića Hagu, desila joj se i privatno komplikovana situacija.

– Otac mi je dva dana pre toga preživeo infarkt, tako da sam ja od bolnice i od majke odlazila u Košutnjak, gde smo tada imali redakciju, da odradim svoje zadatke. Tog 28. juna, odlazeći iz bolnice, nisam ni znala šta se dešava. Meni je tada bilo jako teško zbog porodičnih problema, otac mi je bio bukvalno na reanimaciji. Više sam tada razmišljala šta me čeka u bolnici i da li će preživeti. I pored svega, bila sam skoncentrisana u studiju i nisam se osećala ni nelagodno, ni neprijatno, jer sam jednostavno to shvatila kao zadatak – ističe Dragana.

Prisećajući se svega, dodaje da je još bilo teških situacija u RTS, kad su pratili sve teške događaje tih devedesetih godina.

Ja sam 1995. godine napustila Informativni program i otišla u Ekološku redakciju jer se nisam slagala sa tadašnjom uređivačkom politikom. Dva puta sam podnosila ostavku kao novinar i urednik u Informativnoj redakciji. Između hapšenja i izručivanja Hagu Miloševića, bilo još teških situacija na koje smo morali da odreagujemo.

U to vreme nije bilo lako delovati po svom nahođenju.
– Tada smo moj kolega, koji je bio šef deska i ja, dobili kritiku nekih naših kolega i tadašnjeg v. d. urednika Informativne redakcije zašto smo tako “otvorili ekran”, pa smo ravnopravno puštali reagovanja i socijalista i radikala i julovaca. Smatrala sam da moramo da budemo objektivni. Ne sme se sakriti nijedna informacija i ne sme se pakovati i prikrivati. Nemam šta ja kao urednik i novinar da solim ili da ne solim. Događaj se odvija takav kakav jeste i morate da ga otpratite – zaključuje Dragana Vasiljević.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top