All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Omiljena država srpskih gastarbajtera drastično poskupela: Život je sada tamo znatno drugačiji

Takođe su i gastronomija i hoteli su skuplji od evropskog proseka

Austrija je jedna od poželjnijih destinacija za privremeni rad srpskih državljana. Međutim, život je sada tamo znatno drugačiji nego ranije.

Cene u Austriji od 2005. godine rastu snažnije od proseka u EU, a rast podstiču pre svega kirije i cene namirnica. U maju su cene u Austriji porasle za 1,9 odsto, dok je rast u evrozoni iznosio samo 1,4 odsto.

U Nemačkoj, koja je najveći trgovinski partner Austrije,rast cena je mnogo manji, pa Austrijanaci osećaju gorčinu i nadaju se da to neće trajati dugo.

Pre 12 godina, to jest 2005. u Austriji se živelo jeftinije nego u Nemačkoj, a sada je stanje potpuno obrnuto.

Kao razlog za to često se govori o “administrativnom poskupljenju“, to jest o rastu troškova kojima upravlja država, kao što su porezi ili slično.

U Nemačkoj država se pridržavala, prilikom poskupljenja, opšte stope poskupljenja, za razliku od austrijskih političara, koji su gradjanima nametnuli kod mnogih taksi povećanja koja su daleko iznad stope inflacije.

Međutim nije samo država kriva za preterani rast cena, pošto je potrošačka korpa, na koju država nema uticaj, postajala sve skuplja.

Tako su namirnice postajale sve skuplje a rast cena je bio mnogo viši nego u Nemačkoj

Ekstremna koncentracija u trgovini namirnicama sprečava takmičenje, pa Austrijance skupo košta što mogu da biraju izmedju samo par lanaca supermarketa.

Takođe su i gastronomija i hoteli su skuplji od evropskog proseka.

Pošto Austrija beleži bum u turizmu mnogi ugostitelji sebi mogu da priušte da traže sve višu cenu, ne obazirući se što izostaju domaći gosti jer je sve više stranih gostiju.

Međutim najveći “podstrekač” rasta cena su kirije, koje su, u proteklih par godina skočile mnogo više nego u Nemačkoj.

Ovde treba dodati da su kirije samo malo skuplje od evropskog proseka, ali su pre 11 godina bile 15 odsto ispod proseka.

Ekonomisti u Austriji kažu da nije mnogo bitno da li će inflacija iznositi jedan ili dva odsto, već je štetno što se neprestano beleži razlika prema važnim trgovinskim partnerima.

S tim u vezi poručuju da Austrija hitno mora da pokuša da se usaglasi sa susedima po pitanju rasta cena.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top