All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

ODLUKA PRI SVETOM SINODU: Crkva će se više brinuti o braku, a boriti protiv sekti!

Najviše telo Srpske pravoslavne crkve (SPC) donelo je odluku da se pri Svetom sinodu osnuje više odeljenja koja će se baviti brigom o svetinji braka i porodice, bioetikom i praćenjem “razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija”.

To je odlučeno na upravo završenom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC koji je tom prilikom, takođe, dao odobrenje Eparhiji raško – prizrenskoj da ustanovi administrativno sedište u drevnom Rasu, današnjem Novom Pazaru.

Ova eparhija će tako pored “matične” prestonice u Prizrenu, dobiti i centar van Kosova i Metohije, a ta odluka je objavljena u saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

Ta odluka se u crkvenim krugovima tumači kao deo stare inicijative o podeli Raško-prizrenske eparhije iza koje stoji potreba o većoj brzi za vernike u Novom Pazaru i okolini, navodi beogradski dnevnik.Sabor je odlučio i da sedište Eparhije istočnoameričke iz Vorena u Nju Džersiju premesti u Park Hils u Jonkersku u državi Njujork, što će doprineti efikasnosti rada i lakšem okupljanju vernika.

Foto: Marina LopičićFoto: Marina Lopičić

Uz to, Sabor je na zasedanju podržao izgradnju memorijalnog centra na Starom sajmištu kao trajnog spomen-obeležja srpskim žrtama u 20. veku, kao i žrtvama Jevrejima, Romima i pripadnicima ostalih naroda.

Takođe, Sabor je sa velikom žalošću konstatao da Rumunska pravoslavna crkva ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikcijku SPC, nego ih još i intenzivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju.

“Ukoliko ona sa tom krajnje nebratoljubivom praksom ne prestane u najskorijoj budućnosti, Sinod će biti primoran da načini mučan, ali jedini mogućui korak – da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom”, navedeno je u saborskom saopštenju.

Jedna od odluka je i da će se Srpska pravoslavna crkva ubuduće, svakog 25. maja po novom, odnosno 7. juna po starom kalendaru, kao mučenika sećati žrtava zloglasne nacistiške Sedme SS divizije “Princ Eugen” koja je počinila nezapamcen masakr nad narodom Crne Gore.

(Dijaspora.news/Tanjug/Večernje novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top