All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Od danas u Austriji zabranjeno nošenje burki!

Ko od nedelje bude nosio burke ili drugu odeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom

Zakon o zabrani pokrivanja lica sutra stupa na snagu u Austriji, i od tada svako, ko u javnosti nosi odeću koja mu pokriva lice, može biti kažnjen sa 150 evra.

O zabrani, koja se u Austriji naziva i “zabranom burki”, informišu flajeri koji su napravljeni na nemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku. Takođe su o stupanju na snagu zakon informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska verska zajednica.

Ko od nedelje bude nosio burke ili drugu odeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom. Prema zakonu, ako osoba, na zahtev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhapšena radi utvrđivanju identiteta, te je posledica i kazna.

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim verskim zakonima.

– Ako se prihvata sloboda vere mora se prihvatiti i vidljivost vera – poručio je Nekaz.

Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o „prevelikom zahvatu u civilne slobode“. Austrijska policija najavila je da će, u primeni zakon, biti posebno „senzibilna“.

Austrijska vlada je, iako u narodu zakon biva nazvan „zabranom burki“, isti formulisala verski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i traicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, lekari i radnici u nekim poslovima.

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc posebno se, na mestu ministra za integraciju i spoljne poslove, zalagao za usvajanje ovog zakona.

– Ko u Austriji nosi nikab ili burku, mora računati na posledice – poručio je Kurc još pre nedelju dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPO) istakla je da Nikab i burka predstavljaju fundamentalističko tumačenje vere.

Zbog novog zakona, koji stupa na snagu, mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.

(Dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top