All for Joomla All for Webmasters
Sport

OD BOŽANSTVA DO “IZDAJNIKA”: Kad je broj 1: Bravo, Nole! Kad je broj 2: Nole, jedi meso, razvedi se i batali tenis!

Novaka Đokovića uzdižu u božanstvo. Dok je prvi na ATP listi. Čim je ovih dana pao sa trona – i to samo za jedno mesto! – nižu se komentari: “Da batali tenis”, “Mora da se razvede”, “Da počne da jede meso”…

Foto: Tanjug / RAS Srbija

Možda su još gore prošle naše i dalje najbolje teniserke, Ana Ivanović i Jelena Janković. Iako Srbija odavno nije imala teniserke kao što su njih dve, Ana i Jelena su već duže vreme na stubu srama džangrizavog dela javnosti.

 Što je gore, taj deo javnosti je, iako u manjini, mnogo glasniji od tihe većine koja uspone i padove dve talentovane devojke ne preslikava na vlastite živote.

A što je najgore, sa poplavom društvenih medija ta glasna većina je dobila neograničeni prostor da izliva svoju žuč po Ani, Jeleni i svima koji se drznu da ih brane.

Sociolozi i psiholozi imaju objašnjenje za ovakvu pojavu. Kažu da nemamo kulturu uspeha i neuspeha, ali i da navijamo kao razmaženi tinejdžeri.

Zašto su u Srbiji aplauzi glasni

Ratko Božović, sociolog, smatra da umerenost ne stanuje na ovim prostorima i da smo potpuno izgubili ravnotežu.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

– Naopaki smo i nećemo da vidimo da je prirodno da se pobeđuje, ali i da se gubi. Kao nacija ne trpimo neuspehe, jer smo i sami, više nego bilo ko drugi, godinama unazad doživljavali velike neuspehe. I zato su u Srbiji aplauzi glasni – kaže Božović.

Božović upozorava da smo se previše vezali za uspeh jednog čoveka (Novaka Đokovića).

– Ljudi su ga pustili da uđe u njihove živote. Poistovećuju se s njim, kao i s njegovim neuspehom. Previše smo bili gubitnici, pa su sada Novakovi porazi postali naš neuspeh – smatra Božović.

Milivojević: Prvo u nebesa, pa u zemlju

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da se u Srbiji često događa da sportiste i umetnike prvo dižemo u nebesa, a posle zakopavamo u zemlju.

Zoran Milivojević

Foto: RAS SrbijaZoran Milivojević

– To je dečiji stav. Mi znamo da obožavamo, ali ne i da poštujemo, jer ako samo poštujemo nemamo navijačku strast. Pogotovu Novak, koji u pravi plan uvek stavlja da je iz Srbije, izaziva prijatna osećanja kod naših ljudi. Kada krene da gubi, osećanja postaju neprijatna, neki se ljute, pa će reći da treba da počne ponovo da jede meso da bi pobeđivao. Drugi osećaju stid. Veliki broj ljud ovako reaguje. Odrasliji odonos prema svemu ovome smanjuje intenzitet emocija, kako prijatnih, tako i neprijatnih kada se gubi – kaže Milivojević.

(blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top