All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI CIA: Amerikanci su još 1973. ZNALI za budući raspad SFRJ!

Kako pokazuje dokument, Američke obaveštajne službe (CIA), ova organizacija predvidela je još 1973. godine raspad SFRJ i krvavi rat na Balkanu.

U iscrpnoj analizi pod nazivom „Jugoslavija posle Tita“ razmatrani se dalji razvoj događaja nakon smrti tadašnjeg neprikosnovenog lidera SFRJ Josipa Broza.

Da su Amerikanci unapred pripremaju za događaje koji će uslediti govori i to da je dokument pripremljen sedam godine pre nego što je Tito umro i skoro dve decenije pre oružanih sukoba i krvoprolića na prostoru bivše Jugoslavije.

U uvodnom delu tajnog izveštaja najpre je opisana aktuelna politička i ekonomska situacija u Jugoslaviji. Analitičari CIA, koji su obrađivali podatke s terena, detaljno su objasnili Titovu ulogu u tadašnjem sistemu, ističući da je on i dalje njegova kičma i garant opstanka.

Takođe, ističe da je centralna državna vlast i dalje dovoljna snažna da suzbije nacionalizme u federalnim jedinicama.Kao primer navedeno je nacionalističko bujanje u Hrvatskoj, koje je Tito rešio.

U najvažnijem delu razmatra se budućnost države posle njegove smrti i mogući scenariji. Navedeno je da će prvom posttitovskom periodu verovatno najvažniji federalni državni funkcioneri i birokratija održati isti kurs.

Takođe, ističe se u uloga Jugoslaovenske narodne armije, kao važnog faktora očuvanja državnog jedinstva.

„Iako ne bez svojih problema, JNA izgleda lojalna Titu, njegovom sistemu i konceptu nacionalnog integriteta“, ističe se u izveštaju.

Ipak“, kako se dalje navodi“, „nema granacija da će se politički akteri u Beogradu (centralna vlast, op.a.) sve vreme držati zajedno i ići u istom smeru“.

„Postoji mogućnost da bi vlast u Beogradu, iako ranije nikad nije bila izazvana, mogla biti ignorisana“, konstatuju analitičari CIA.

Potom se navodi mogući scenario raspada SFRJ u podvarijantama. Što je posebno šokantno iz ove vremenske perspektive, predviđaju se oružani sukobi!

„Pretpostavljamo da će porasti nacionalni konflikti i ekonomske teškoće pod slabom centralnom vlašću u Beogradu“, piše u dokumentu.

Amerikanci su, iako je reč o 1973. godini, predvideli mogućnost još većeg zaoštravanja odnosa unutar granica Jugoslavije.

 

„Pretpostavlja se da će pojedine ili sve republike težiti da se otcepe. Pojedine, (npr. Hrvatska) obratiće se za pomoć Zapadu.

Delovi centralne vlade u Beogradu i većina visokih oficira JNA će pokušati da sačuva federalnu državu, i solom ako bude potrebno, uz podršku vlasti u nekim republikama (npr. Srbija).

Građanski rat preti, a zapadno orijentisane republike tražiže pomoć od SAD i NATO“, zaključuje se u šokantnom dokumentu CIA.

Koliko nas je uopšte slutilo da je scenario iz krvavih devedesetih zapravo napisano davne 1973?

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top