All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Obećana zemlja za sve: Ovdje dnevnica iznosi 480 eura

Djeca u norveškom gradiću Balstadu svaki dan režu jezike bakalara, a dnevno mogu da zarade i oko 480 eura.

Oni koji su najspretniji i kojima najbolje ide u ovom honorarnom poslu mogu da zarade dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna.

Bakalar je inače norveški specijalitet pa zbog velike tražnje za njim, zbog velikog izvoza i, naravno, vrlo dobre ekonomske stabilnosti države, stotine djece imaju mogućnost da se već vrlo mladi uključe u ovaj posao.

Najbolji u ovom poslu, odnosno, najbolji u zaradi, dosad se pokazao 16-godišnji Tryive Petersen, koji je ispričao svoju priču za portal Mancis.

Njegov otac je mesni ribar koji ga je naučio kako najbrže i najpreciznije treba da reže jezike bakalara. Zato i nije čudno kako je Petersen brzo napredovao.

“Kad sam tek počeo da radim ovaj posao, izrezao sam otprilike dva kilograma ribe u jednom danu. Zato danas mogu odradim i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (otprilike 477 eura)”

Dodaje kako je ovaj posao jako dobar način da mladi zarade novac kako bi sami sebi priuštili nove stvari, kao što su mobilni telefon, laptopi ili odjeću.

“Uspio sam da uštedim dovoljno da otputujem u Ameriku. Uživat ću u pustolovini od New Yorku do Havaja koju sam sam sebi priuštio”, rekao je Petersen.

Ribari iz Balstada već generacijama poklanjaju djeci glave bakalara od kojih oni izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom te ih dostavljaju kupcima. Za kilogram jezika mogu da dobiju preko šest eura.

Kažu kako su djeca oduvek bila odgovorna za posao s jezicima bakalara.

“Odraslima jednostavno nije dopušteno da dođu ovdje da rade. To je naš posao, naša tradicija”, kaže Johanes, jedan od djece koja tu rade

(Dijaspora.news/avaz ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top