All for Joomla All for Webmasters
Showbiz

Njegov život danas bi bio najtužniji film na svetu: 18 godina od smrti legendarnog Perhana (VIDEO)

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno

Danas se navršava 18 godina od smrti glumca Davora Dujmovića, a najviše ga pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Ovaj famtastični glumac je sa samo 18 godina bio velika zvezda. Nažalost, izgubio se u mraku.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao – pričao je Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ’ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života. Slobodno vreme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Voleo je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

Znao je da kaže: “Čekam da se zemljina kugla smiri”.

Nije to dočekao.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top