All for Joomla All for Webmasters
Biznis

NJAMLAĐI MILIJARDER NA SVETU: Počeo sa 16, sa 26 je BEZOBRAZNO BOGAT

Džon Koližen je imao samo 16 godina kada je zajedno s bratom osnovao prvo startap preduzeće i postao milioner. Danas se nalazi na čelu “Forbsove” liste milijardera.

Ima samo 26 godina, vlasnik je preduzeća i milijarder – najmlađi na svetu koji je sam stekao bogatstvo. Zajedno sa 28-godišnjim bratom Patrikom, Džon Koližen vodi startap kompaniju “Strajp”, američki servis za plaćanje putem interneta. Nakon finansijske injekcije od oko 150 miliona dolara, njihova kompanija trenutno vredi 9,2 milijarde dolara. Najnovija sredstva obezbedio je KapitalG, filijala Guglove matične kompanije Alfabet, pa je sada vrednost kompanije “Strajp” gotovo dvostruko veća nego prošle godine.

 Karijera ovog mladog momka liči na uspon osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, koji je imao 25 godina kada je 2009. postao najmlađi “selfmejd” milijarder na svetu. Poput Džona, i Zakerberg je prekinuo studije na Harvardu.

Braća iz Irske osnovala su “Strajp” 2010. godine. Na sličan način kao i “Pejpal”, “Strajp” pruža mogućnost sitnim trgovcima da primaju kreditne i debitne kartice. “Strajp” je kasnije pokrenuo platformu Atlas, alatku koja međunarodnim osnivačima omogućava širenje u SAD.

Danas ima 547 zaposlenih u devet biroa

Džon Koližen

Foto: Web Summit / FlickrDžon Koližen

Među akcionarima su Ameriken ekspres i Viza. “Strajp” je postao konkurencija Ibej servisu “Pejpal”.

Prema procenama “Forbsa”, braća imaju po 12 odsto udela u kompaniji, čije se sedište nalazi u San Francisku. Prema tome, Džon Koližen, predsednik kompanije, težak je 1,1 milijardu dolara. Time je prestigao dva meseca starijeg osnivača “Snepčeta” Evana Špigla, koga često nazivaju “novim Zakerbergom”. Džonov brat Patrik, glavni izvršni direktor “Strajpa”, i suosnivač “Snepčeta” Bobi Marfi obojica imaju 28 godina. Njih petorica su jedini milijarderi na svetu koji su mlađi od 30 godina, a stekli su bogatstvo samo sopstvenim radom.

Braća Koližen su u početku sve poslove obavljali sami (programiranje, opsluživanje klijenata i reklama), a danas imaju 547 zaposlenih u devet biroa širom sveta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top