All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“Nisu ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja”

Nisi ti tu ambasadore da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom izjave američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota, koji je rekao da je Kosovo nezavina država.

– Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država. Nisi ti tu ambasadore da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja – rekao je Vučić.

Kako je kazao, bilo bi lepo i pristojno da je ambasador pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina, ali “Amerika je supersila”. Dodao je i da je predstavnik vlade, koji je prisustvovao događaju na kojem je Skot dao tu izjavu, trebalo da reaguje.

– Na žalost, nisam bio prisutan – kazao je Vučić, i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije, i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego ministar Dačić. Ipak, kaže, “reč je o velikoj sili sa kojom moramo da razgovaramo”.

– Njihovo je pravo, ali i stil, da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše da branimo srpske interese – naveo je on.

Govoreći o rešenju kosovskog problema, Vučić je rekao da ćemo imati “mnogo teških problema, i upitao “zašto uopšte promoteri Kosova kao suverene države pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi?”.

Govoreći o vojsci Kosova, Vučić kaže da “nam očito slede veliki problemi i izazovi”.

– Deseti put ih pitam o vojsci Kosova, gde to piše? Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodno pravnog dokumenta formirate vojsku Kosova? Ne valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde – rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je zapravo reč o čistom nasilju, pravnom, “posle kojeg sledi i fizičko nasilje, i to je ono što nas brine”.

– Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti ineterese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije – rekao je Vučić na pitanje da li bi “Skot leteo” da je on bio prisutan.

Šta je rekao Skot?

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je sinoć da kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja, sa svojim izabranim predstavnicima.

Skot je tako odgovorio u Vladi Srbije na pitanje novinara koliko ima nade za mir kada se stalno vrši pritisak na Srbiju za razgovore sa tzv. vladom Kosova u kojoj sedi pola ljudi koji imaju kriminalne dosijee ili su pred sudskim gonjenjem.
– Nije tzv. vlada Kosova već Vlada Kosova, mi posmatramo Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Oni su izabrani predstavnici Kosova i sa njima imamo kontakte kao sa bilo kojim predstavnicima neke države u regionu – rekao je američki diiplomata.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top