All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Nišlijka (27) umrla od gripa na Infektivnoj klinici: Još sedam ljudi je na aparatima za disanje, bore im se za život

U ovoj zdravstvenoj ustanovi još sedam bolesnika je na mašinama za disanje zbog iste infekcije i svi su oni životno ugroženi.

Dvadesetšestogodišnja Nišlijka preminula je juče na niškoj Infektivnoj klinici nakon što su joj otkazala pluća kao posledica infekcije gripom – potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Devojka je primljena pre oko dve nedelje, sa izuzetno teškom kliničkom slikom, dominiralo je oštećenje pluća, bila je na mašini za disanje ali je i pored intenzivnog lečenja podlegla bolesti. Nije bila hronični bolesnik, laboratorijski je potvrđeno da je bila zaražena virusom gripa tipa AH1N1 – saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi još sedam bolesnika je na mašinama za disanje zbog iste infekcije i svi su oni životno ugroženi.

– Radi se o ljudima različite starosne dobi, neki od njih su hronični bolesnici, i kod svih je potvrđen virus gripa – precizirao je Vrbić.

On je kazao da ovo nije prvi smrtni slučaj na izazvan gripom na niškoj Infektivnoj klinici , ali nije želeo da saopšti tačan broj preminulih.

PRVI SLUČAJ U SRBIJI, ALI GRIP HARA REGIONOM

Tokom prethodne sedmice je registrovano oko 230 pacijenata sa gripom, a više od 16.000 sa akutnim respiratornim infekcijama što je uobičajeno za ovaj period godine.

Pet pacijenata u bolnicama u Republici Srpskoj preminulo je u poslednjih nekoliko dana od posledica teške akutne respiratorne infekcije, čime je ukupan broj preminulih povećan na 12, saopštio je pre nekoliko dana Institut za javno zdravstvo RS.

Takođe, i u Crnoj gori je pre nekoliko dana preminula žena (45), peta žrtva od početka epidemije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Hrvatske u poslednjih nedelju dana od gripa je umrlo još 20 ljudi, pa je zabeleženo da je ukupan broj žrtava gripa do četvrtka popodne bio – 29.

IZBEGAVAJTE KONTAKT SA OBOLELIMA

Osobe sa respiratornim tegobama treba da izbegavaju kontakt sa obolelima i starijim osobama, jer čak i blagi oblik gripa kod nekoga za druge pacijente može da bude fatalan.

Dijaspora.news/telegraf.rs(D.K.)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top