All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Nešo je izbeglica koji je svoj mir pronašao u Crnoj Gori: Prodaje krofne na plaži, svi ga znaju, a njegova priča je ludilo!

Znaju ga brojni turisti iz Srbije, Republike Srpske, koji već godinama dolaze na letovanje na ovaj deo crnogorskog primorja

Izbeglica Nešo Draganić iz Hercegovine našao je novi dom u Crnoj Gori.

 

Godinama prodaje krofne na plaži Zmijice u Bijeloj kod Herceg Novog, pa ga mnogi turisti koji ovde letuju godinama, gledaju kao svog prijatelja, prenose Večernje novosti.

– U Bijelu sam stigao 1995. godine iz ratnog vihora iz Hercegovine. Jedan sam od retkih koji je sam u međudržavnoj razmeni prešao iz Hrvatske u Crnu Goru, na graničnom prelazu Debeli breg.

– I zaustavio sam se u Bijeloj kod rodbine koja je takođe bila u izbeglištvu. Tu sam zasnovao porodicu, tu su mi se deca rodila, školuju se, a supruga i ja povremeno radimo. Od 2001. godine tokom letnje sezone pravim i prodajem krofne – priča Nešo za Novosti.

Znaju ga brojni turisti iz Srbije, Republike Srpske, koji već godinama dolaze na letovanje na ovaj deo crnogorskog primorja. I pomalo su se srodili sa ovim Hercegovcem, koji je do rata kao precizni mehaničar radio na održavanju u jednoj tekstilnoj fabrici.

Srodio se sa meštanima novog kraja, ali i sa gostima koji ovde letuju. Mnogi od njih ga prepoznaju na plaži, pozdravljaju se sa njim, pitaju ga za porodicu i, naravno, kupuju krofnu više nego kod bilo koga drugog.

– Brojne goste znam i po petnaestak godina, nekada su dolazili sa svojom decom, a danas dolaze sa unucima. Skoro pa smo postali rodbina. Što bismo mi Srbi rekli, znamo se.

– Da krofne koje pravim i prodajem na plaži nisu odličnog kvaliteta, sumnjam da bi ih neko kupovao, jer ni ja ne kupujem nešto što mi ne odgovara – objašnjava Nešo u hladu jednog bifea u pauzi između dva obilaska plaže sa tacnom punom krofni u jednoj i brojnih dodataka u drugoj ruci.

(Dijaspora.news/vecernje novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top