All for Joomla All for Webmasters
Društvo

NEPRIJATNO, ALI BEZBEDNO: Loši mirisi u Beogradu zbog pada nivoa reka i promene vazdušnog pritiska

Neprijatni mirisi ponovo se osećaju na ulicama Beograđa, pre svega na u Novom Beogradu, Palilul, Medaku u Zemunu…

Građani su i na društvenim mrežama ostavljali komentare poput “Neverovatan smrad na Medaku, nagao i intenzivan”, “Na Paliluli se i u ovom trenutku širi nesnosan smrad”, “Poštovani, Novim Beogradom se širi smrad štala i balege. O čemu se radi?”, “Oni koji su alergični na ambroziju ne osećaju smrad. Nije red da samo oni pate, mogu i ostali”.

 

 

Problematično je u mnogim delovima grada, pre svega na Novom Beogradu ali i na centralnim gradskim opštinama, na Starom gradu, Vračaru, Zvezdari, Paliluli. Miris koji opisuju kao “balegu i fekalije”, odnosno “kiseline koje štipaju oči”, pojavio se početkom avgusta, sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine kada nas je po pravilu “napadao” već sredinom juna.

Svaki put kada kada grad zapahne ovaj nepodnošljiv smrad spekuliše se o uzrocima ovih neprijatnih mirisa. Jedni su tvrdili da su u pitanju farme u okolini prestonice, dok drugi misle da je uzrok smrada zagađenje pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodenih površina u koje se sliva kanalizacija, a koje sa smanjenjem vodostaja prouzrokuju jači miris.

 

 

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da vremenske prilike sa malom količinom padavina i visokim temperaturama vazduha u prethodnom periodu dovele su do opadanja nivoa reka u Beogradu, pre svega Save i Dunava.

– Povlačenjem reka u priobalju ostaje mulj bogat organskim materijama različitog porekla (neprerađene otpadne vode, ilegalne fekalne kanalizacije i drugo) koje se pod uticajem kiseonika iz vazduha intenzivno raspadaju šireći neprijatne mirise. Glavni problem su nekontrolisana ispuštanja fekalnih voda u vodotokove kao što su Mirijevski potok, Topčiderska reka, i druge- objašnjava za Kurir doktor Andrej Šoštarić, odgovorni analitičar laboratorije za kontrolu kvaliteta vazduha u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

On dodaje da nema opasnosti po zdravlje građana.

– Koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, koje se redovno prate, nisu povećane i sa fizičko-hemijskog aspekta vazduh je dobrog kvaliteta, izuzev prisustva neprijatnih mirisa koji nisu opasni po zdravlje, ali remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini- naglašava Šoštarić.

 

On je dodao i da je trajanje pojave ograničeno i da će sa promenom meteoroloških prilika doći do nestanka neprijatnih “mirisa”.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top