All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEMOGUĆA MISIJA Holandski vojnici tuže svoju Vladu zbog SREBRENICE

Broj holandskih vojnika koji tuže vladu svoje zemlje jer ih je poslala “u nemoguću misiju u Srebrenici” konstantno raste, navode holandski mediji.

Tokom septembra ove godine više od 100 vojnika Ujedinjenih nacija (UN) koji su čuvali Srebrenicu tokom jula 1995. godine kada se desio genocid u ovom gradu, tužilo je Vladu Holandije.

Sada je taj broj porastao na 180, naveli su advokati holandskih vojnika Michael Ruperti i Klaas Arjen Krikke.

Advokati ističu da već 20 godina svjetska javnost smatra njihove klijente odgovornim za genocid u Srebrenici. Ruperti i Krikke su naglasili da su holandski vojnici zapravo najmanje odgovorni, jer ih je holandska vlada “poslala u nemoguću misiju”.

“Sa moralnog stajališta Vlada Holandije odgovorna je za masakr u Srebrenici”, naveli su advokati.

srebrenica

Stoga oni traže kompenzaciju za svoje klijente koji su, kako kažu, snosili društvene, emocionalne i finansijske posljedice u proteklom periodu.

U junu ove godine holandska ministrica odbrane Jeanine Hennis priznala je da je holandski bataljon u Srebrenici bio nespreman, loše informisan i nedovoljno opremljen.

“To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima”, rekla je ona.

Advokati vojnika navode da su njegovi klijenti već 20 godina na “lošem glasu” i da ih i dan danas ljudi i na fudbalski tribinama zapitkuju “zašto nisu preduzeli nešto”. “Njihova ljudska i vojna reputacija je mnogo pretrpjela, jer su napušteni od sopstvene vlade”, rekao je jedan od advokata prije podnošenja tužbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top