All for Joomla All for Webmasters
DRUŠTVO

NEIZVESNA SUDBINA MALOG JOVANA Kao bebu su ga ostavili ispred crkve, a i sada leži IZOLOVAN u bolnici zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja

Jovan Gavrilović, mališan koji je 9. oktobra prošle godine pronađen ispred crkve u Čajetini, i čije roditelji su i dalje nepoznati, i dalje se nalazi na dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice.

Iako će mališan za desetak dana napuniti pet meseci nepoznato je kada će biti upućen u usvojiteljsku porodicu, a razlog je njegovo zdravstveno stanje, odnosno komplikacije koje su se javile posle rođenja. Užički lekari i dalje smatraju da dečakovo zdravlje ne dozvoljava boravak u kućnim uslovima, već da zahteva lekarski nadzor.

Maleni Jovan ostavljen je na pragu crvke u ČajetiniFoto:Vladimir Lojanica

Maleni Jovan ostavljen je na pragu crvke u Čajetini

– Jovan je u sobi u kojoj je samo on smešten, izlovan na Dečjem odeljenju i pod svakodnevnim nadzorom je više lekara različitih specijalnosti. Oporavak teče dobro, dete nepareduje, ne oskudeva ni u čemu, ali procena je da još nije vreme da izađe iz bolnice. Verovatno će još nekoliko meseci proteći dok ne bude usvojen – priča za “Blic” izvor iz užičke bolnice.

U novu porodicu tek kada ozdravi

U Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je Jovanov staratelj, više puta su ponovili da postoji veliko interesovanje iz cele Srbije i inostranstva za usvajane dečaka. Ipak, u ovoj ustanovi napominju da će poštovati stav lekara koji brinu o njegovom zdravlju i da će se sa upućivanjem u porodicu sačekati dok ne ozdravi.

Zamotanog u belu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dečaka pronašla je sasvim slučajno jedna meštanka Čajetine.

Kako istraga nije pronašla bebine roditelje, a samim tim i poreklo mu je ostalo nepoznato, mališan je zaveden u matične knjige pod imenom Jovan Garviloć.

Ime je dobio po Jovanu Bogoslovu, svecu na čiji praznik je pronađen ispred crkve, a prezime po Arhangelu Gavrilu po kome se zove bogomolja u Čajetini.

U Opštoj bolnici Užice napominju da su pojedina deca, iz sličnih problema kao Jovanovih, na usvajanje čekala do pred svoje prve rođendane.

Potresno: Tadiju su napuštenog pronašli u korpi ostavljenoj na sneguFoto:Privatna arhiva

Potresno: Tadiju su napuštenog pronašli u korpi ostavljenoj na snegu

Za razliku od malenog Jovana, Tadija koji je imao svega jedan dan kada je ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u mestu Mali Crnić pre mesec dana, od juče se nalazi u hraniteljskoj porodici.

– U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu – rekao je juče Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top