All for Joomla All for Webmasters
Magazin

NAUČNO DOKAZANO Putovanja usrećuju više od svih materijalnih bogatstava

Nije nepoznanica da je svako novo putovanje i novo iskustvo za koje ćemo biti bogatiji. Materijalna dobra čine nas srećnim na kratke staze, ali iskustva i sećanja na putovanja ostaju sa nama zauvek.

Ispostavlja se da je najveći problem sa srećom adaptacija. Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. Nivo zadovoljstva vremenom splašnjava dok u potpunosti ne iščezne. Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom.

Istraživanje koje je sporevedeno na Kornel Univerzitetu, u državi Njujork, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces – rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put. Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sećanja na putovanja nastavljaju prisećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje.

Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština, pa čak i ekstremni sportovi su odličan izvor sreće za svakog od nas. Nova stvar, pa čak i ako je u pitanju automobil koji je trajno dobro, polako ali sigurno zastari i postane nešto na šta se naviknemo i prema čemu više ne gajimo osećanja.

 Svako novo sećanje sa putovanja ostaje kao dobar ožiljak zauvek sa nama – do kraja života.

Dijaspora.news Izvor: Noizz.rs

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top