All for Joomla All for Webmasters
Srbija

NAPAD U BLOKU 62 NASTAVAK “KRVAVOG DERBIJA” Rat navijača besni, a dokaz je i MISTERIOZNA ČITULJA za hrvatskog huligana

Milan Lujanski (21), pripadnik navijačke grupe “Vandal bojs” koja je bliska Milošu Radisavljeviću Kimiju, ranjen je u ponedeljak u Bloku 62 na Novom Beogradu. Pretpostavlja se da je Lujanski ranjen u sklopu obračuna među zaraćenim frakcijama navijača “Partizana”, a jedan od pokazatelja ovog sukoba je i nedavno objavljena čitulja poginulom huliganu iz Splita Antu Firiću (27).

Naime, Firić je, kao i Lujanski postao “poznat” nakon nereda na derbiju. Dva dana nakon i dalje misteriozne pogibije Firića na autoputu, u beogradskim novinama se pojavila misteriozna čitulja.

Mesto gde je pregažen Ante Firić
FOTO: 24SATA.HR / PRIVATNA ARHIVA
Mesto gde je pregažen Ante Firić

Prema potpisima, dali su je vođa navijača “Alkatraza” Miloš Radisavljević Kimi, kao i Filip Korać, koji važi za bliskog saradnika Luke Bojovića i navodnog finansijera nereda na Južnoj tribini, kao i još dvojica Grobara.

FOTO: RAS SRBIJA

Međutim, u navijačkim krugovima kruži priča da je u pitanju lažna čitulja , tačnije da je Kimi i Korać nisu objavili, već da je u pitanju nova provokacija supartičke frakcije – navijača “Janjičara”.

Krvavi derbi

Lujanski na krvavom derbiju u decembru 2017. godine
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
Lujanski na krvavom derbiju u decembru 2017. godine

Inače, fotografije Lujanskog nakon nereda u Humskoj osvanule su u svim medijima. Bez majice i okrvavljen držao je ruke iznad glave. U tuči na tribini zadobio je lakše telesne povrede, tačnije povredu desne jagodične kosti i kontuziju glave. Krvavi decembarski derbi bio je najveća bruka srpskog fudbala i pokazatelj dubine kriminalno-navijačkih sukoba u Beogradu. Kimijeva ekipa tada je navodno pozvala Splićane “u pomoć” kako bi preuzeli Južnu tribinu. Taj pokušaj se, ipak, okončao neuspešno.

Zašto je zaratila južna tribina?

Uviđaj sa pucnjave na Lujanskog u Bloku 62
FOTO: RAS SRBIJA
Uviđaj sa pucnjave na Lujanskog u Bloku 62

Iza turbulencija na južnoj tribini krije se borba za tržište vredno milione evra. Proteklih nekoliko godina situacija na jugu je, zapravo, bila mirna.

Tribinom je 2013. godine zavladala podgrupa “Janjičari”, koja je zauzela mesto nakon povlačenja “Alkatraza”, do tada najjače navijačke podgrupe. Pad “Alkatraza”, inače, počeo je nakon ubistva Brisa Tatona, navijača iz Tuluza, za čije su ubistvo bili okrivljeni brojni pripadnici ove grupe, uključujući i Đorđa Prelića. Vođe grupe, Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi, povukli su se sa tribine (drugi zato što je bio u zatvoru zbog pretnji novinarki Brankici Stanković).

Stvari su se dramatično promenile oktobra 2016, kada je vođa “Janjičara” Aleksandar Stanković (Sale Mutavi) ubijen u Bačvanskoj ulici. Iz državnog vrha objavljen je rat kriminalnim klanovima s kojima je posredno ovo ubistvo i povezano.

Paralelno, srpska javnost ubrzano počinje da saznaje sve više o poslovima dva zaraćena kotorska ganga u Srbiji. Godinu dana kasnije sukob koji je među klanovima uveliko buktao prelio se i na tribine, i to na najvećoj sceni – večitom derbiju.

FRAKCIJE

Zabranjeni: Nastali su nakon sukoba između “Alkatraza” i jedne frakcije navijača odanih Ivanu Peroviću, ubijenom 2011. godine. Od tada su u otvorenoj pobuni protiv vladajućih grupa. Ipak, bliži su Kimiju.

Janjičari: Najbrojnija i najsnažnija grupacija na jugu. Uprkos tome što su oslabljeni, neke vođe su ubijene, a neke uhapšene, suvereno vladaju Jugom, a sprečili su i prošlogodišnji pokušaj preuzimanja tribine na derbiju. Vođa ove grupe je Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja.

Kimijeva grupa: Opozicioni “Jang bojsi” i “Vandal bojsi” doskora su bile manje grupe na tribini. Ipak, nakon povratka Miloša Radisavljevića Kimija, stekli su novo poštovanje i veću snagu na ulici. Kimi je izabran za neformalnog lidera ove grupe koja ozbiljno pretenduje da ugrozi najdominantniju podgrupu na jugu.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top