All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Nakon medicinskih radnika u RS, štrajkom prijete i policajci, prosvjetari, radnici uprave, pravosuđa….

Slijedi nam godina štrajkova i nemira
Danas su medicinski radnici u Republici Srpskoj donijeli odluku o pokretanju generalnog štrajka. Razlog ovakve odluke je izostanak bilo kakve reakcije od strane Vlade RS i resornog ministarstva na njihov zahtjev iz novembra prošle godine da im se plate povećaju za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plate.

“Donijeli smo odluku da se pokrene priprema za generalni štrajk za sve medicinare u RS, po zakonu. U narednom peridou objavićemo detalje o štrajku. Zdravstveni radnici u RS nisu u stanju da vam pruže usluge koje vam daje zakon. Nema sredstava, nema ljudstva, nema materijala uslova i stješnjeni smo sa svih strana. Medicinski radnici nisu krivi što ne možemo da pružimo uslugu. Ovaj sistem opstaje zahvaljujući herojstvu radnika”, poručio je danas u Banjaluci Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske.

Sindikalnu borba zbog putnih troškova

Nezadovoljno je i 30.000 zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, upravi, pravosuđu i policiji.

Vladi su dali rok za razgovor do petka, 26. januara.

Razlog njihovog nezadovoljstva je odluka Vlade da se zaposlenim u ovim oblastima isplaćujue samo po 50 posto troškova prevoza, a ne puni iznos, što je Ustavni sud RS proglasio nezakonitim.

Tim povodom je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić na zajedničkoj konferenciji predstavnika Sindikata budžetskih korisnika Republike Srpske, izjavio da će preduzeti sve mjere sindikalne borbe, ukoliko Vlada RS hitno ne počne s isplatama punih naknada troškova prevoza zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa.

„Ustavni Sud RS je osporio pravilnik, jer su ministri nižim zakonskim aktom umanjili prava koja imamo definisana u Zakonu o platama i posebnim kolektivnim ugovorima. Moramo da postavimo pitanje kako je neko svjesno, znajući da krši Ustav i zakone, postupio na taj način i da li za te ljude postoji odgovornost“upitao je Marić na konferenciji za novinare.

Broj radnika koji imaju pravo na ovu naknadu najveći je u osnovnom obrazovanju- oko šest hiljada. Da bi dugovanja bila izmirena potrebno je oko dva miliona maraka.

Dragan Gnjatić, predsjednik sinikata prosvjete RS za Buku kaže da je počeo pregovore sa ministrom, svog resora, Danom Maleševićem.

„Ministar shvata i razumije naše probleme a ja ne odustajem od traženja i insistiranja da se stvari vrate na stanje prije usvajanja odluke Vlade RS. Ipak tražimo zajedničke pregovore jer su svi budžetski korisnici u istom problemu i iskreno očekujem da ćemo do petka sjesti za pregovarački sto i doći do konkretnih riješenja“, istakao je Gnjantić. Na pitanje da li su, kako je ranije najavljeno mogući protesti, ako do sastanka ne dođe, rekao nam je da na tu temu ne bi govorio dok se ne vidi šta će se desiti do kraja sedmice.

Borbu najavljuju i civilna lica sa invaliditetom

Nepopularne mjere za ostvarivanje svojih prava najvila su i civilna lica sa invaliditetom u RS jer je Vlada RS, a potom i poslanici u Narodnoj skupštini, usvojila ključne dokumente-budžet RS, Program ekonomskih reformi i Zakon o dječijoj zaštiti, u kojima nema gotovo ni jedna stavka koja se tiče ove populacije, koju čini 70 000 građana.

Radomir Radmilović predsjednik UO Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS je poručio su da će u ovoj godini, koja je izborna, posegnuti i za nepopularnim mjerama borbe za svoja prava ako institucije ne uvaže njihove potrebe.

„Nevolja za porodice počinje od ranog djetetovog života, mnogi roditelji su na ivici i psihičke i fizičke izdržljivosti, a o egzinstencijalnim problemima u kojima se većina njih nalazi, mislim da ne treba ni govoriti. A država, kao ni entitetske vlasti, ne čine bukvalno ništa da se bilo koji segment ove obimne problematike popravi. Pošto je zaista prošlo vrijeme našega i trpljenja i strpljenja, a pošto je ovo izborna godina, sve ćemo uraditi, čak i one nepopularne oblike, ukoliko institucije ne uvaže naše potrebe“, rekao je Radmilović.

Da je nezadovoljstvo radnika i građana RS, sasvim opravdano kuliminiralo, nesumljivo je. Kako što je nesumljiva i činjenica da je u budžetu RS iz godine u godinu manje novca, da isplate kasne mjesecima, čak i godinama, i da je jedino opravdanje nadležnih ministarstava i Vlade za rezanje primanja i „brisanje“ određenih kategorija građana iz zakona, da u budžetu nema dovoljno novca.

Može li sindikalna borba nezadovoljnih radnika i građana nešto promijeniti, kada je novca sve manje i manje, saznaćemo vrlo brzo.
dijaspora.news/buka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top