All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Najveća malverzacija ikada na Balkanu: Carinik uporno puštao cisternu sa “gasom”, dok iz nje nije procurela VODA! (FOTO)

Posle višemesečne istrage službenici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina sprečilo je dalje zloupotrebe kompanije, koja se bavi distribucijom goriva, sa uvozom i izvozom tečnog gasa. Carinski službenici su u subotu, 25. novembra uspeli da pomenutu firmu uhvate na delu i spreče dalje zloupotrebe.

Slučaj je otkriven kada su sačekali da cisterna ovog izvoznika dođe na granični prelaz Mali Zvornik i vratili je do Zrenjaninskog puta gde je preuzela druga ekipa službenika i pod pratnjom je sprovela do skladišta u Subotici u kome je navodno u nju utovaren tečni gas.

Cisterna koja je prema dokumentaciji prevozila gotovo 20 tona tečnog gasa iz Srbije u BiH, bila je navodno natovarena propan butan smešom kupljenom u Subotici za kupca u Brčkom.

– Naši službenici su pratili rad sporne kompanije iz Beograda i posle izvesnog vremena imali smo razloga da verujemo da se umesto izvoznog posla, tu zapravo dešavaju mahinacije sa izvozom goriva – kaže Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

Foto: Uprva carina
– Umesto da zaista izvozi gas u BiH, pomenuta firma je tamo odlazila sa cisternom koja je bila natovarena vodom, dok je u Srbiji podnosila dokumentaciju za povraćaj PDV i time direktno nanosila štetu državnom budžetu – ističe Ribać.

Tokom detaljne kontrole u skladištu carinici su prvo skinuli carinske plombe koje nisu bile oštećene, a potom su se upustili u zahtevan posao istakanja tečnog gasa iz cisterne. Zahtevali su da se roba tj. tečni gas iz cisterne u kojoj se navodno nalazila pretoči u drugu praznu kamion-cisternu koju su prethodno izmerili dok je bila prazna.

Foto: Uprava carina
Da su sumnje carinika bile opravdane uverili su se vrlo brzo, pošto je iz cisterne umesto gasa počela da ističe – voda, a propan butan smeše je zapravo bilo samo oko 10 kg, što bi moglo da stane i u bocu za kućnu upotrebu.

Foto: Uprva carina
– Verujemo da je namera bila da se sa jedne strane naplati povraćaj PDV od Srbije, a da se potom u BiH iz cisterne istoči voda i zaista sipa gas koji je kod naših suseda jeftiniji, kako bi se ostvarila razlika u ceni kada se taj gas proda u Srbiji na crnom tržištu – naglašava Ribać dodajući da carinska služba sprovodeći opsežne istrage potencijalnih zloupotreba postiže značajne rezultate i daje ozbiljan doprinos borbi protiv sive ekonomije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top