All for Joomla All for Webmasters
Biznis

NAJJEFTINIJI KOŠTA 5.000 EVRA Zašto je “Roleks” toliko skup?

Satovi “Roleks” su jedni od najtraženijih u svetu. Prošle godine je vintidž model “Roleks Dejtona”, kojeg je nosio slavni holivudski glumac Pol Njumen, prodat na aukciji za 17,8 miliona dolara. Postoji čak i glasina da sat proizvođača “Montres Tudor SA dizajn”, mora biti prepoznatljiv sa šest metara da uopšte napusti fabriku i da bi se mogao nazvati “Roleks” dizajnom.

Zbog čega je, međutim, ovaj ručni sat toliko skup? Kao prvo, “Roleks” je jedan od nekoliko brendova – ako ne i jedini – koji ima veoma specifičnu estetiku. Satovi “Roleks” su sportski, aktivni, oni su alatke.

FOTO: PROFIMEDIA
“Roleks Sabmariner”

“Roleks” je jedan od onih brendova na “tanjem” kraju štapa kad je reč o luksuznim satovima, jer je prvenstveno namenjen upotrebi. Proizvođač je još pedesetih godina lansirao modele “Sabmariner”, “Eksplorer”, “Milgaus” i “GMT”, a svi su bili dizajnirani da se koriste kao alatke. Tako je ostalo do današnjeg dana, a zanimljivo je upravo to što je sat koji je bio namenjen praktičnoj upotrebi sada postao luksuzna roba.

“Sabmariner” košta 8.000 dolara. Najniža cena je “Roleksov” sat je 5.000 za “Ojster Perpetual”. Ovi satovi se automatski navijaju, vodootporni su i precizni. “Roleks” se zaista fokusira na kvalitet. Potrebna je godina dana da se napravi jedan “Roleks” sat. Svaki primerak prolazi kroz detaljno testiranje.

Stvar je u kvalitetu koji traje čitav život - FOTO: PROFIMEDIA
Stvar je u kvalitetu koji traje čitav život – “Roleks Eksplorer”

Tačnost, hronometar, tempiranje vremena, suština je u preciznom određivanju satnice, očitavanju realnog vremena. “Roleks” takođe ima podužu garanciju, pa ako ikad budete imali problema sa svojim modelom, odnesite ga u servis na popravku. Kopča se otvori i zatvori hiljadu puta pre nego što sat napusti fabriku, pa kad ga dobijete možete biti sigurni da se ona neće polomiti.

Čitava suština u vezi “Roleksa” je da ako sada kupite jedan, trajaće vam 20 godina ako ga pazite. Trajaće vam 100 godina ako se zaista starate o njemu. To je ujedno i razlog njihove visoke cene, jer kupujete nešto što će vam trajati do kraja života i što možete preneti na naredne generacije.

FOTO: PROFIMEDIA
“Roleks Dejtona” Pola Njumena prodat je za rekordnih 17,8 miliona dolara

U kolekcionarskim krugovima postoji vintidž “Roleks” tržište, na kojemu sitni detalji uvećavaju ili smanjuju vrednost modela. Njumenov sat koji je prodat prošle jeseni najskuplji je “Roleks” ikada prodat na aukciji, ukazuje “Biznis insajder”. Njumenova “Dejtona” je dobar primer dugotrajnosti “Roleksovih” satova. Linija “Dejtona” je izašla sedamdesetih i kompanija nije mogla da je proda, dok su danas najtraženiji satovi na vintidž tržištu.

Niko ne zna koliko se “Roleksa” proizvede godišnje, niti koliko primeraka se napravi po modelu. Zna se samo da ih nema mnogo i da ih je teško nabaviti. Međutim, jedna od najboljih stvari kod “Roleksa” je što bilo ko može da nosi bilo koji model. Dizajn je uniseks, što potvrđuje činjenica da je ženski “Dejtdžast” najprodavaniji “Roleksov” model svih vremena.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top