All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

„Moravci“ u Štutgartu oduševili slavske goste

Srpsko humanitarno i kulturno društvo „Morava“ iz Štutgarta osnovano je tek pre 18 godina. Nezadovoljni radom nekadašnjeg kluba u kojima su bili članovi, porodice Gregović, Andrić, Ilić i Spasojević su odlučile da osnuju novo udruženje koje bi bilo otvoreno za sve Srbe sa obe strane reke Drine i koje će istinski negovati i od zaborava čuvati i prenositi na mlađe naraštaje srpsku kulturu i tradiciju. Iz malog, da kažemo, „porodičnog“ društva, izrasla je srpska zajednica bez koje se društveni, kulturni i humanitarni rad Srba u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Štutgartu, više ne može zamisliti.

Punih 10 godina radom društva je veoma uspešno rukovodila Vera Gregović kojoj, kada su Srbi bili u pitanju, ništa nije bilo teško. Danas ovim udruženjem, takođe uspešno, rukovode mlađi članovi. Predsednik je Nebojša Antić a sekretar Siniša Burgić.

Pored humanitarnog rada „Morava“ neguje i čuva od zaborava srpske igre kao i izvorne i duhovne pesme. U međuvremenu su formirana tri ansambla- najmlađi čije su igračice i igrači retko višlji od jednog metra, starosti od 3 do 7 godina. Tu je i „drugi tim“ folkloraša, iz koga će vremenom u prvu postavu koju priprema i njom rukovodi Strahinja Koškanac, preći mnogi igrači. Pomenimo da sa devojkama radi Milica Koškanac.

Naravno da se pravo srpsko udruženje ne može ni zamisliti bez svoje krsne slave. Članovi i prijatelji Društva su svečano i zaista prelepo proslavili slavu Sveti Andrej Prvozvani. Domaćini slave su bili Predrag i Svetlana Jagodić sa decom.

U prisustvu brojnih gostiju i prijatelja, najmlađi su se tiskali oko slavskog kolača kako bi, kada sveštenik počne obred osvećenja kolača, vina i žita, mogli da i oni sa njim okreću kolač! U svojoj lepoj besedi posle molitve i obreda, otac Stanko je pohvalio rad društva rekavši da je posebno srećan što ove godine na slavi vidi mnogo više mladih članova i gostiju nego prošle godine.

Nakon svečanog obreda, nastupila su, na radost prisutnih, sva tri folklorna ansambla „Moravaca“ kao i učenici muzičke škole prof. Petrovića.

Vredne članice Društva pripremile su zajedničku večeru za sve goste i članove. Bilo je tu za svakoga ponešto –ili kako Srbi vole da kažu- i ića i pića, a za najmlađe pa i za odrasle sladokusce i „brdo“ kolača i torti. Uz prijatnu muziku i najpoznatije srpske pesme u izvođenju poznatzog estradnog umetnika Cveleta Stojanovića i pratnju Maki-benda, gosti su se veselili do kasno u noć.

Dijaspora.news/novosti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top