All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“MOJA CRNA GORA” Aleksandre Rejes Hajduković promovisana u Argentini i Urugvaju

U Buenos Ajresu promovisana je knjiga „Montaña negra” (Moja Crna Gora), Aleksandre Rejes Hajduković iz Meksika.

Knjigu je na crnogorskom jeziku objavila Matica crnogorska.

Promociju su organizovali Povjereništvo Matice crnogorske za Argentinu, Ambasada Meksika u Argentini i Ambasada Crne Gore u Buenos Ajresu.
Medijator večeri je bio Rodolfo Jokanović, povjerenik Matice crnogorske za Argentinu, a prisutne je pozdravio Gordan Stojović, ambasador Crne Gore u Argentini i član Upravnog odbora Matice crnogorske.

Na promociji su govorili novinar Ivan Damjanović, Marina Vukošić i autorka. U sklopu promocije Huan Pablo Krekun je sa poznatim bendom Poe izveo nekoliko svojih pjesama.

Promocija je održana u biblioteci Ricardo Guiraldes u Buenos Ajresu.

Ema Aleksandra Rejes Hajduković (Emma Alexandra Reyes Haidukovich), unuka crnogorskog doseljenika, rođena je 1964. godine u Meksiko Sitiju, diplomirala je Međunarodne odnose na Fakultetu za visoke studije Nacionalnog Autonomnog Univerziteta u Meksiku. Postdiplomske studije nastavila u Parizu, Francuskoj i Italiji. Radnu karijeru započela je kao profesor Opšte istorije i Istorije Meksika. Kasnije je radila u brojnim državnim sekretarijatima za oblasti društvenog razvoja, podrške autohtonim zajednicama, nacionalne sigurnosti i dr.

Na osnovu priča koje je slušala od đeda Aleksandra Hajdukovića i sopstvenog istraživanja, napisala je knjigu ,,Montaña Negra” (Moja Crna Gora), koja je objavljena 2000. godine u Meksiku.

Priča započinje u posljednjim godinama XIX vijeka na Balkanu, u jednom fascinantnom periodu evropske istorije, u kom su, u jeku izgradnje željezničke pruge u Istočnoj Evropi, velike tehnološke inovacije i naglašene suprotnosti između društvenih klasa pokrenule već postojeće tenzije na starom kontinentu, doprinijevši pojavi prvih oružanih sukoba: dva balkanska rata i Prvog svjetskog rata. U takvom kontekstu, kod glavnog junaka, razbuktava se patriotizam, hrabre i ratničke prirode koju svi slovenski narodi nose u krvi.

Iako je riječ o njenoj prvoj knjizi, Aleksandra Rejes Haduković, unuka glavnog junaka, maestralno vodi radnju, odlučno, srcem i glavom; piše kao iskusni učitelj, a ne kao početnik; piše onako kako treba pisati knjige osuđene da prežive: krvlju, suzama, brigama; ulažući svu svoju snagu, sa ljubavlju, svim svojim tijelom i dušom, onako kako to biva kada dijete dolazi na svijet… piše Andres Enestrosa, pisac i pjesnik iz Meksika, autor predgovora za ovu knjigu.

Uz pomoć ambasade Meksika iz Agentine knjiga je promovisana i u Montevideu, Urugvaj, 30. novembra, a organizatori su bili Povjereništvo Matice crnogorske iz Urugvaja, Crnogorska hispano zajednica Urugvaja i Počasni konzulat Crne Gore u Montevideu.

Izvor: Portal RTCG

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top