All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Moj deda Amerikanac

Precizno uputstvo kako da dođete do podataka o svom pretku koji je u periodu od 1892. do 1924. godine bio jedan od 22 miliona registrovanih doseljenika u SAD, na srpskom jeziku, možete pronađi na portalu Poreklo. Uputstvo kako da pretražujete sajt ostva Elis na koje su se prvobitno iskrcavali svi imigranti koji su tada doplovili u Njujork pomoći će vam da “pronađete svog dedu Amerikanca”.

Znate da vam je deda ili pradeda išao na rad u Ameriku, ali nemate nikakve preciznije informacije o tome? Sada postoji velika verovatnoća da ćete saznati čak i neke neverovatne detalje ukoliko posetite sajt luke ostrva Elis u Njujorku.

Precizno uputstvo kako da dođete do podataka o svom pretku koji je u periodu od 1892. do 1924. godine bio jedan od 22 miliona registrovanih doseljenika u SAD, na srpskom jeziku možete pronađi na portalu Poreklo.

Na originalnom spisku putnika pisanom rukom, koji je “preveden” u elektronsku, čitljivu formu su svi pa čak i oni koji su “preko bare” doplovili kao putnici iz neke od evropskih luka.

Na toj listi moći ćete da otkrijete kad je, kojim brodom, iz koje evropske luke i sa koliko para u džepu vaš deda ili pradeda (naravno i baba ili prababa) stigao u Ameriku.

Uz ove podatke saznaćete i koju boju kose i očiju je imao, koliko je bio visok, gde je i kod koga krenuo, iz kog je mesta, koje je nacionalnosti (ovaj podatak zna da bude netačan) kao i iz koje države. Saznaćete i to da li je bio pismen ili ne, koliko je u tom trenutku imao godina, kao i koliko dugo je putovao. Moći ćete da vidite čak i sliku broda kojim je vaš predak doplovio.

Na internet adresi ellisisland.org biće vam ponuđeno da upišete ime, prezime, pol i okvirnu godinu rođenja pretka kojeg tražite. Ukoliko ne znate njegovo godište to i nije problem. Važno je da tačno ili približno tačno upišete traženo ime i prezime.

Treba voditi računa da su neka imena pisana uz male izmene pa je tako srpsko ime Nikola najčešće upisivano kao Nicola, a prezimena koja se kod nas završavaju na ić su pisana sa latiničnim “ic” ili “ich” (npr. Popovic ili Popovich), stoji u uvodnom delo preciznog uputstva na portalu Poreklo.

Podaci koje ćete pronaći su zaista neprocenjive vrednosti. Ukoliko želite odštampani dokument ili sliku broda, kao i “diplomu” možete je dobiti za određenu svotu dolara.

Dijaspora.news/Poreklo

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top