All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Mirku (56) je lekar rekao da ne leči košmare i poslao ga kući: Nakon nekoliko nedelja je preminuo od groznice Zapadnog Nila

Beograđanin Mirko S. (56) umro je prošle nedelje od groznice Zapadnog Nila u prestoničkoj Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS-a.

Kako navodi izvor blizak porodici preminulog Mirka S, lekari nisu uspeli odmah da prepoznaju simptome bolesti.

– Taj deo priče je užasan. On je dobio visoku temperaturu, nije mu bilo dobro i povraćao je. Njegov izabrani lekar uputio ga je u KBC Bežanijska kosa. Tamo je naveo da povraća, da ima temperaturu i košmarne snove, da bi mu na to lekar rekao da oni ne leče košmarne snove i poslao ga kući – priča izvor.

Dodaje da je nesrećni čovek ponovo otišao u dom zdravlja, odakle su ga poslali u KBC Zemun.

– Tamo su konačno prepoznali o čemu se radi i poslali ga na Infektivnu kliniku. Primljen je 27. juna, a umro 18. jula. Tamošnji lekari su uradili sve što su mogli. Ali nije bilo spasa. Molim sve građane da se štite od komaraca. Život je u pitanju – kaže naš sagovornik.

Virus zapadnog Nila Foto: Wikipedia/Andre Engels

Da je vrag odneo šalu kada je reč o groznici Zapadnog Nila, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koji kažu da u Srbiji trenutno boluje 41 osoba, od čega ih je čak 14 u Beogradu!

KUĆNI KOMARAC PRENOSI VIRUS

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, kažu u “Batutu”.

– To infektivno oboljenje u Srbiji je od 2012. godine, a prenosioci virusa su domaći komarci. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni domaćin. Čovek ne može da prenese bolest na drugog čoveka – objašnjavaju nadležni.

Da je problem lekarima da prepoznaju simptome bolesti, govori i podatak da je “Batut” još u junu prosledio preporuke za nadzor groznice Zapadnog Nila svim zavodima za javno zdravlje u Srbiji, a oni svim infektivnim klinikama i odeljenjima, s posebnom napomenom da se obrati pažnja na takozvane neuroinvazivne oblike bolesti, odnosno upale mozga, moždanica…

Prof. dr Dragan Delić, jedan od najboljih srpskih infektologa, iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a, kaže da ne zna tačan broj ležećih pacijenata obolelih od groznice Zapadnog Nila, ali da je situacija očekivana za ovo doba godine.

Od virusa Zapadnog Nila do sad je umrlo troje ljudi Foto: Foter/Flickr/Sean McCann (ibycter.com)

– Od najveće važnosti je da preventivno delujemo na tu bolest, odnosno da se uništavaju komarci, a istovremeno da se građani štite od njih. Za groznicu Zapadnog Nila nema vakcine, niti antivirusnog leka. Kao zdravstveni sistem, mi tretiramo samo posledice – naveo je prof. dr Delić i pozvao sve građane da se odmah jave lekaru ukoliko im se pojave simptomi kao što su temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima.

SIMPTOMI

Kako kažu u “Batutu”, oko 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome i znake bolesti.

– Kod približno 20 odsto njih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu – nagla pojava temperature, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, blaga prolazna ospa, a može doći do otoka limfnih žlezda. Kod manje od jedan odsto pacijenata dolazi do upale moždanica ili mozga, što zahteva bolničko lečenje. Simptomi su – glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma … – navode u toj instituciji.

Kako kažu u “Batutu”, oko 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome i znake bolesti Foto: Shutterstock

ZAŠTITA

Prema nedavnim preporukama Zavoda za biocide, prilikom boravka u prirodi obavezno nosite duge pantalone i čarape, posebno ako se boravi pored reka, kanala, bara, u šumi…

– Izbegavajte boravak u prirodi u sumrak i u zoru, a obavezno koristite zaštitna sredstva za odbijanje komaraca. Potrebno je postaviti mrežice na prozore i vrata kuća i stanova. Takođe, građani bi trebalo da pokrivaju bazene, prazne vodu iz saksija, kofa, buradi, odbačenih guma i ostalih posuda. Posude za čuvanje vode treba prekrivati kako bi se sprečilo polaganje jaja komaraca na površini vode – navode u Zavodu.

Mirko je treća žrtva opake infekcije koju prenose zaraženi komarci, a na Infektivnoj klinici trenutno se leči više od 10 pacijenata, čije je zdravstveno stanje, za sada, stabilno.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top