All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MINISTRI NATO RASPRAVLJALI O ZAPADNOM BALKANU: Ovo su zaključci o KFOR-u, Srbiji i Crnoj Gori

Stabilnost na Zapadnom Balkanu donosi veću sigurnost u Evropi, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenoseći zaključke ministara prvog dana konferencije, koju ekskluzivno prati portal Telegraf.rs

NATO, Ministri stranih poslova
Foto: nato.int

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO na konferenciji u Briselu, složili su se da je potrebno da više podrže reforme i stabilnost na Zapadnom Balkanu, sa više političkog dijaloga, više praktične saradnje, i radeći još bliže sa Evropskom unijom. Jer stabilnost na Zapadnom Balkanu doprinosi većoj sigurnosti u Evropi, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenoseći zaključke ministara prvog dana konferencije, koju ekskluzivno prati portal Telegraf.rs.

Kako je na konferenciji za novinare, izjavio prvi čovek Alijanse, ministri su danas razgovarali o tome kako NATO može da ojača partnerstvo. Prema njegovim rečima, NATO ima višegodišnje iskustvo u projektovanju stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Naša misija KFOR radi na očuvanju mira za sve ljude na Kosovu. U regionu smo prisutni kroz tri regionalne kancelarije, u perspektivi će dve zemlje postati članice i imamo aktivno partnerstva sa svima ostalima, uključujući i Srbiju – rekao je Stoltenber.

Foto: nato.int

Foto: nato.int

On smatra da je Crna Gora primer koliko se kroz evroatlantske integracije može postići.

Zato je napomenuo da NATO mora da učini više da podrži reforme i stabilnost, sa više političkog dijaloga, više praktične saradnje, i radeći još bliže sa Evropskom unijom.

– Jer stabilnost na Zapadnom Balkanu doprinosi većoj sigurnosti u Evropi – istakao je prvi čovek NATO.

Osim o Zapadnom Balkanu, ministri su prvo dana konferenciji razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

– Saveznici su duboko zabrinuti zbog obnovljene ofanzivi od strane sirijskog režima, uz podršku Rusije. Razmere humanitarne katastrofe su zapanjujući. Mi i dalje pozivamo na političko rešenje, koje uključuje prekid nasilja i nastavak humanitarne pomoći – zaključio je Stoltenberg.

Izvor M.Ivas ([email protected])

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top