All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Milan iz Niša je prvak sveta iz filozofije: Ovom genijalcu je uzor Buda, a evo šta misli o odlasku Srba u crkvu

Milan je dobio sertifikat i ponudu da nastavi školovanje na Roterdamskoj akademiji, ali ono što bi mnogi oberučke prihvatili, on je odbio

Milan Milenović iz Niša ima samo 19 godina, a već je prvak sveta iz filozofije. Drugari ga zovu Sveti filozofski uništitelj, a uzor mu je Buda. Smatra da je budistički stav prema životu oslobađajući, a budisti mnogo opušteniji.

Na večita filozofska pitanja “da li postoji Bog” i “život posle smrti” mladi Nišlija ima spreman “filozofski odgovor”:

– Filozofija ne može da da odgovor o postojanju Boga i životu posle smrti, jer da biste utvrdili postojanje nečega, vi morate da iskusite to, u ovom slučaju da odete tamo. Za sada je sve to na nivou ličnog verovanja pojedinca – kaže Milan.

On je na međunarodnom takmičenju pisao esej o toleranciji i neutralnosti ljudi. U borbi sa 95 takmičara iz 45 zemalja sveta, Milan se svojim radom na šest strana, izborio za prvo mesto.

Dobio je sertifikat i ponudu da nastavi školovanje na Roterdamskoj akademiji, ali ono što bi mnogi oberučke prihvatili, Milan je odbio:

To jeste veliki uspeh, ali ja sebe ne vidim tamo. Holandija je predivna, ali tamo nisu moji ljudi, ne osećam da pripadam tom svetu. Ne nameravam ni da upišem filozofiju, već ću se okrenuti medicini. Postoji velika povezanost ove dve nauke, medicina je bez etike puka biologija, a ja volim da pomažem ljudima, tako da sam se iz tog razloga odlučio da budem lekar – priča nam ovaj Nišlija.

Buduči da su njegovi uzori Buda i Aristotel dosta negovali toleranciju, Milan je odlučio da to bude i tema njegovog eseja. A o toleranciji u našem društvu kaže sledeće:

– Mislim da je kod nas dobro stanje tolerancije. Srbi su dosta skeptičan narod, ali širokog uma. Potrebno im je da budu ubeđeni u nešto,da bi se držali toga. Međutim, dosta je prisutan kolektivni duh i kolektivna razmišljanja. Srbi veruju zato što drugi veruju. Poste zato što tako treba, odlaze u crkvu jer “tako treba“. Znam ljude koji su ateisti, a slave slavu. Mislim da bi to trebalo da se promeni u našem društvu – iskren je ovaj mladić.

Milan se za filozofiju zainteresovao u srednjoj školi pod uticajem njegove profesorke Bojane Golubović. Pre međunarodnog, osvojio je drugo mesto na republičkom takmičenju. Zahvaljujući Srpskom filozofskom društvu, Milan je otišao na međunarodno takmičenje i Srbiji osvetlao obraz u oblasti koja, kako kod nas, tako ni u svetu, nije zastupljena.

Budući da se prijemni ispiti za upis na fakultete približavaju, a da je polaganje opšte kulture na Filozofskom fakultetu, noćna mora mnogima koji polažu, Milan ima mali savet za buduće studente filozofije:

– To je nešto što se ne može naučiti za mesec ili dva, učenjem nekih pitanja napamet. Savet da gledaju sve je neizvodljiv, pa im savetujem da gledaju dosta definicije pojmova, imena teoretičara, režisera, umetnika, jer se dosta pitanja iz opšte kulture bazira na tom kulturnom i umetničkom aspektu – poručuje Milan.

(Dijaspora.neews/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top