All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Milan i Nada žive u kući od SLAME: Oni su SVOJIM RUKAMA stvorili sve ovo! (FOTO)(VIDEO)

Mladi bračni par iz Šapca, Milan i Nada Đupovac, napravili su nesvakidašnji potez, iz grada su se preselili u predgrađe. Ali, pažnju mnogih ljudi privuklo je to što su se preselili u kuću od balirane slame.

Milan, kao profesor fizičkog vaspitanja, a Nada, kao farmaceut, sami prave kuću od aprila meseca i to od prirodnih materijala – trske, slame, blata i drveta.

Nadaju se da će moći da uživaju u svojoj prirodnoj oazi u Jevremovcu, već u septembru, sa svoje troje dece od godinu i po, tri i šest godina.

Kuću grade potpuno sami, bez ikakvog majstorskog znanja, samo uz pomoć interneta.

Kuća će ih koštati oko 20.000 evra, uz njihov rad, stotinu kvadratnih metara kuće od prirodnih materijala sa tremovima i staklenikom.

U kuću je utrošeno čitavih 300 bala slame. Za malterisanje i spolja i unutra biće im potrebno 30 tona zemlje. Isto toliko i crnog bora za drvenu konstrukciju i 10.000 domaće cigle.

Nada Đupovac kaže da im nije teško i da imaju jaku volju.

– Sve smo sami radili od izlivanja betona. Mi smo i armirači, zidari, tesari, sve smo uradili sami sem krova – ističe Nada Đupovac.

Milan Đupovac objašnjava da balu slame uglavljuju između drvenih stubova što ručno, što alatima koji pomažu da se slama bolje sabije.

– Mislim da smo zaboravili šta su radili naši preci. Oni su pravili iste ovakve kuće, danas se samo vraćamo korenima – ukazuje Milan Đupovac.

Imre Daraž, majstor trščar, kaže da se taj posao radi na isti način kao što se radilo i pre sto godina, sa istim alatima. Napominje da trska ne može da propusti ako se dobro napravi od kvalitetne trske.

– Pre će crep da propusti nego trska – ističe Daraž.

Snimak kuće od slame, možete pogledati u videu:

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top