All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Merkel i Brnabić razgovarale o saradnji, situaciji u regionu, pitanju Kosova i EU integracijama (FOTO)

Nakon današnjeg sastanka u Berlinu, kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijerka Srbije Ana Brnabić, obratile su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Merkel je rekla da je sa Brnabićevom razgovarala o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Naglasila je da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

“Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji”, rekla je Merkelova i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar znak mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Merkel je izjavila je danas da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Kancelarka je podsetila da su Nemačka i Francuska pokušale, kao da i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Navodeći da je proces prekinut, istakla je da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU – 2025. godina Žan Klod Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Berlinu da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila kancelarku Angelu Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

Brnabić je navela da je za Srbiju Evropska unija, pre svega, mirovni projekat.

“Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnu težinu i dugoročni mir i stabilnost na Balkanu, čini mi se, doći će tek kada ceo Balkan postane deo EU i zato je Balkan važan za Uniju”, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je zahvalila Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci.

“Znamo šta nam je činiti da ubrzamo naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i i ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozcijiom i svemu onome što se tiče vladavine prava”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je uputila zahvalnost Merkelovoj što je tom pitanju 2014. godine dala snažnu podršku kroz pokretanje Brelinskog procesa.

Premijerka Srbije je istakla da se, uprkos izazovima i taksama Prištine na srpsku i robu iz BiH, koje su znatno poljuljale trgovinsku saradnju, upravo zahvaljujući Berlinskom procesu regionalna saradnja nije zaustavila.

 

 

Dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top