All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

MALI VUK, VELIKA POBEDA Izvadili su ga iz stomaka majke u kritičnom stanju, srce mu je zakucalo tek POSLE 9 MINUTA, a onda je počela BORBA

Mali Vuk rođen je carskim rezom posle udesa u kom su mu roditelji poginuli. Srce malog borca Vuka počelo je da kuca tek devet minuta po rođenju, ali su lekari uspeli da ga spasu.

Lekari na intenzivnoj nezi koji spasavaju decu u svakom slučaju su posebni ljudi. Moraju pre svega da vole, a onda i da znaju svoj posao. Koliko im je teško i sa kakvim osećanjima se bore, znaju samo oni i roditelji dece koju su otrgli od smrti. A jedno od te dece je i mali Vuk, koji je izgubio oba roditelja u udesu, i sam je bio u teškom stanju. Junaci koji su spasli malog Vuka i izveli pravi podvig zaposleni su u Centru za neonatologiju kragujevačkog Kliničkog centra. Predvodi ih dr Dragana Ristić, direktor Centra u kom radi sedam lekara i 30 medicinskih sestara. Tu je 30 postelja, pola je intenzivna, a pola specijalizovana nega.

FOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA

– Mali Vuk je dovezen kao hitan slučaj iz Kruševca 10. januara, kao vitalno ugroženo dete. Reanimiran je veoma dugo. Rađena je aspiracija, davan adrenalin, intubiran je. Ocena na rođenju bila mu je nula. Njegova majka bila je nakon saobraćajne nesreće u kritičnom stanju, urađen je hitan carski rez. Dete do devetog minuta nije pokazivalo znake života. Posle toga je počelo da diše i počelo je da mu radi srce sa 20 otkucaja u minuti. Tek posle 13 minuta je počelo srce da mu radi kako treba. Onda su bebu lekari iz Kruševca stavili u sanitet i sve vreme ga održavali u životu uz pomoć respiratora koji se pokreće ručno – priča dr Ristić. Dodaje da je mali Vuk, kada je stigao u njihov centar, dve nedelje disao uz pomoć aparata.

– Beba nije ni merena zbog opšteg lošeg stanja. Rođena je u 37. nedelji. Vodi se kao predterminsko dete. Odmah je počela terapija sa antibioticima, na posebnoj ventilaciji. Dete je dugo bilo bez kiseonika i tri nedelje je bilo u pomućenom stanju svesti. Zbog traume koje je doživelo nakon nesreće imalo je i krize svesti. Praćeno je od neurologa i sedam neonatologa i 30 sestara – kaže dr Ristić.

Posle duge borbe za život, mali Vuk je otpušten iz bolnice. Sada je na rehabilitaciji u Bukovičkoj banji. Njegov mali mozak patio je zbog nedostatka kiseonika, pa sa njim rade stimulativne vežbe i pomažu mu u neurološkom razvoju.

Dr Aleksandra Simović jedna je od lekara koji su se borili za život malog Vuka. Kaže da je Vuk otpušten iz bolnice sa 4,1 kilogram.

– Vuk je u medicinskom rangiranju pri rođenju imao treći, najteži stepen patnje. Pravo je čudo što je uspeo da se ovako oporavi. Najvažnije je nakon rođenja prvih šest sati, da se uspostavi disanje, srčani ritam… To je vreme kad se vodi borba, kada je biti ili ne biti… – kaže dr Simović.

Spasavanje malog Vuka samo je jedan od podviga ovih lekara. U ovaj centar dolaze bebe iz 13 porodilišta, pa se godišnje leči oko 450 dece. Iako su u staroj zgradi, čija se rekonstrukcija čeka, rade sa 120 odsto kapaciteta, pa je proširenje neophodno. Ovde ne može da se vidi dokolica, čuje se plač beba na sve strane, svi su u žurbi. Kao i u slučaju malog Vuka, zaposleni su maksimalno posvećeni svakom malom pacijentu.

Stefan Ilić i Jovana Milenković, vukovi roditelji, poginuli su u teškom udesu

FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA         

Stefan Ilić i Jovana Milenković, vukovi roditelji, poginuli su u teškom udesu

   

Ostao bez oca i majke

Jovana Milenković (25) i Stefan Ilić (26) poginuli su u udesu na putu Kruševac – Đunis 10. januara, kada je autobus proklizao na zaleđenom putu i direktno udario u njihov automobil. Stefan, koji je poginuo na mestu, povezao je trudnu Jovanu na kontrolu kod lekara. Jovana je teško povređena, a preminula je dan kasnije u bolnici.

Srećni smo što je izašao iz bolnice

Vukovu majku Jovanu posle udesa porodio je ginekolog dr Blagoje Milovanović iz bolnice u Kruševcu. On kaže za “Blic” da je celo osoblje koje je učestvovalo u porođaju bilo presrećno kada su čuli da je beba izašla iz bolnice. “Kada su majku dovezli u bolnicu, odlučili smo da je hitno porodimo. Bebu smo reanimirali desetak minuta i uspeli da je povratimo. Onda je odvezen u Kragujevac. Iako su mu davali male šanse da preživi, uspeo je. Baš sam srećan što je izašao iz bolnice” , priča on. N. B.

Dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top