All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Maja (8) je rođena bez nogu kao i njen otac, umesto proteze je nosila konzerve od tunjevine, a onda je dobila poziv koji joj je promenio život

Mali heroj Maja Merhi rođena je bez nogu, ali za nju i njenu porodicu taj hendikep nije predstavljao nikakvu prepreku za normalan život, već jedan pravi izazov. Takođe, šansu i priliku da njen tata ostvari svoj san.

Njen otac Mohamed Merhi, koji boluje od iste te bolesti koja se naziva kongenitalna amputacija, pobegao je iz Alepa sa svojom suprugom i šestoro dece, a utočište je pronašao u kampu u Idlibu.

Njihov život nimalo nije bio lak, posebno za Maju koja je lako mogla da se kreće puzeći kao i njen tata, ali operacijom koju su nedavno uradili, dodatno su joj smanjene noge, što joj je čak i onemogućilo puzanje pa je devojčica po ceo dan sedela u šatoru.

Osmogodišnja Maja iz izbegličkog kampa u sjevernoj Siriji hodala je zahvaljujući protezama koje joj je tata napravio i to od konzervi od tunjevine. Nekoliko potresnih fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama i odmah obišle svet, odveli su devojčicu u Tursku, gde konačno je dobila svoje “prave” noge.

– Nije mogla da hoda pa smo morali da uradimo nešto što bi je zaštitilo od vrele i prljave zemlje –  rekao je njen tata govoreći o improvizovanim pomagalima koje je napravio. On kaže da je konzerve od tunjevine upotrebio zato što se plastične cevi nisu pokazale dovoljno otporne u dodiru sa zemljom.

Majine konzerve Foto: Profimedia

On je dodao da je pažljivo vodio brigu o protezama tako što je plastične cevi menjao jednom mesečno dok je konzerve menjao jednom nedeljno.

Nakon operacije u Istanbulu, lekari u tamošnjoj bolnici su istakli da se Maja smeje, da je dobrog zdravlja te da uči da hoda. Specijalita u oblasti protetike koji je devojčici besplatno pružio tretman koji će joj promeniti život rekao je da će joj trebati tri meseca kako bi stekla potpunu mobilnost i funkcionalnost.

Maja i njen tata u bolnici u Turskoj Foto: Profimedia

Doktori veruju da će devojčica moći u potpunosti da se kreće sama koristeći svoje nove proteze, zahvaljući ogromnoj odlučnosti njenog tate. Njegova proteza, ručni rad je devojčicu naučila da hoda, što je mnogo olakšalo posao lekarima.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top