All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ljubiša može da preživi bez ijednog dinara u džepu: Od kopriva pravi pljeskavice, od nane krokete, a od zove uštipke! (FOTO)

Simović je vrsni poznavalac 200 vrsta bilja i isto toliko vrsta gljiva, a danas uči turiste kako da se snađu u prirodi

Šumadinac Ljubiša Simović, penzioner, godinama je bio instruktor preživljavanja i radio za vojsku i policiju, a danas uči turiste kako se prehraniti u prirodi. Simović je vrsni poznavalac 200 vrsta bilja i isto toliko vrsta gljiva.

– Mladi listovi lipe, list kupine, plućnjak, tri ili četiri vrste deteline, kopriva, zelje, medveđi dlan i eto čorbe. Mogu da se prave razne kombinacije, a sve zavisi od terena i vrste biljaka. Pedološki sastav zemljišta diktira vrstu biljaka koje tu imamo i određuje šta će nam biti u čorbi.

– Kao začine koristim nekoliko vrsta luka, takođe divljeg. To su sibirski luk, vlašac i češnjak, što je vrsta belog luka. Ne stavljam sremuš jer je on termički vrlo nestabilan, uništava se u čorbama, čak postaje gorak – objašnjava Simović.

Upitan šta u čorbu ne treba staviti nikad, on odgovara – ono što ne poznajemo. Ljubiša ima 40 godina iskustva i jestive biljke iz prirode, kao i gljive, proučavao je studiozno. Svoje znanje je prenosio pripadnicima specijalnih jedinica vojske i policije.

– Sada u ekološkom seoskom domaćinstvu “Glogovacation” u selu Kamenica kod Kragujevca, obučavam turiste koji to žele. Reč je uglavnom o strancima koji dolaze na višednevne jahačke ture po Srbiji. Mnogi hoće da nauče kako da se hrane isključivo od onoga što tokom jahanja mogu pronaći u prirodi.

– To su recepti prilagođeni našim ukusima, nešto približnije našoj kuhinji. Ono što smo spremali na preživljavanju za vojsku i policiju ni izdaleka nije tako ukusno – objašnjava Ljubiša Simović.

Kada sprema van livada i šuma, u prostoru gde postoje blagodeti šporeta i još nekoliko elementarnih sastojaka za kuvanje, Ljubiša pravi nešto bogatije đakonije od bilja iz prirode. Nenadmašne su njegove pljeskavice od kopriva.

Ako neki sastojak nije sakrio, one se prave o obarenih i sitno iseckanih kopriva, skuvanog integralnog pirinča, jajeta, soli i prezli. Ljubiša sprema i krokete sa nanom, uštipke od cveta zove, kašu od ječma sa suvim grozđem, sarmu od lišča lipe.

Ali, i kada su turisti obožavaoci mesa, Ljubiša se snalazi. Tada kuva gulaš od divljači, a za one koji ne bi ništa divlje, ni bilje i meso, sprema jagnjetinu ispod sača.

(Dijspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top