All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

LEKCIJA ZA SVA VREMENA Kako je Bolt na oproštaju bio veći u porazu nego u svim pobedama /VIDEO/

Ne postoji bolji sprinter na svetu od Juseina Bolta. Niti je postojao. To, što je nestvarnu karijeru u trkama na 100 metara završio kao treći na šampionatu planete u Londonu, samo je bio povod da pokaže koliko je veliki.

Bolt nikada ranije nije izgubio kada je trčao u finalu Svetskog prvenstva. A nije samo pokoravao planetu na njenim šampiontima, ima i čak osam olimpijskih zlata. Tridesetogodišnjak sa Jamajke, koji drži najbolji rezultat svih vremena na 100 metra, čudesnih 9,58 sa Svetskog prvenstva u Berlinu 2009, vlasnik je i svetskog rekorda na 200 metara (19,19, sa istog takmičnja), i na 4×100 (36,84 sa zemljacima Karterom, Frejtorom i Blejkom, na Igrama u Londonu 2012).

U London je, međutim, ovoga puta stigao malo drugačiji nego inače. Povreda prepona iz 2014, zbog koje je pauzirao dobar deo te sezone, a vrlo rezervisan bio 2015. – koncentrišući se tada na šampionat planete, bila je razlog i što je 2016. posvetio samo Igrama u Brazilu. Zadatak koji je pred sebe stavio je bio nestvaran: da treći put u nizu osvoji tri sprinterska zlata na Olimpijskim igrama. I, uspeo je. Bolt je to. Međutim, prepona je nastavila da ga muči sve više. Zato je ove godine više učestvovao na revijalnim nadmetanjima nego onim “pravim”. Zato je, iako ima atletičara koji i u prvoj polovini četvrte decenije ostvaruju sjajne rezultate, najavio da je prvenstvo sveta u Londonu njegov poslednji takmičarski nastup.

A onda, nešto čudno. Ili, ipak, ne toliko. Ovacije koje je Bolt dobijao još od kvalifikacija, dešavale su se nakon silnih zvižduka upućenih njegovom najvećem rivalu.

Džastin Getlin

Foto: Tanjug/APDžastin Getlin

Amerikanac Džastin Getlin, koji je 2004. bio olimpijski šampion, a dvostruki svetski prvak godinu dana kasnije, 2006. je uhvaćen na delu: dopingovao se testosteronom, a doživotnu zabranu, u vidu osmogodišnje suspenzije koja bi svakako značila kraj karijere, zamenio je četvorogodišnjem jer je “sarađivao sa vlastima”.

To mu svet sporta nikada nije zaboravio. To mu ljubitelji atletike nikada nisu oprostili. “Varalicama nije mesto na terenu”, bio je stav koji je mogao da se pročita. Huk nezadovoljstva kojim je dočekan – čuo se iz Londona u svim krajevima sveta.

Kada god su u svetskom ili olimpijskom finalu bili jedan naspram drugog, Bolt je Getlina pobedio. Pokojni Duško Korać je svetski trijumf pre dve godine komentarisao rečima “Ovo je pobeda majke prirode nad farmacijom!”. Čuvene reči kao da su odzvanjale i pred londonsko finale. Uvećane hiljadama ljudi koje su zviždale i negodovale kad god bi Getlin izašao na stazu. U kvalifikacijama. U polufinalu. U finalu.

Foto: Tanjug/AP

A onda, start borbe za zlato. Bolt, tradicionalno, vrlo loš na početku. Uvek ga bar trojica, četvorica nadmaše za nekoliko koraka. On bi, u onim svojim najvećim danima slave, već oko 40. metra bio rame uz rame sa njima. Oko 60. bi im umakao. U poslednjih dvadesetak bi slavio na sebi svojstvene načine.

London 2017. je bio drugačiji. Trku je poveo 21-godišnji Kristijan Kolmen, najbrži mladi Amerikanac današnjice, verovatno velika zvezda atletike u sezonama koje su pred nama. Bolt je 60 hiljaditinki kasnije krenuo, kompjuterski je zabeleženo. Imao je startni zaostatak, u vidu reakcije na pucanj, 50 hiljaditinki za Getlinom. Koji je grabio napred. U finišu, ma koliko moćan bio taj 41 korak Juseina Bolta, a 41 put dodirne stopalima stazu od starta do kraja trke na 100 metara, to nije bilo dovoljno. Getlin je nadmašio mladog sunarodnika. Obojica – Bolta.

“Izdajica sporta” postao je tako neočekivani, nikako priželjkivani, šokantni pobednik najprestižnije trke na svetu. Najomiljeniji lik u svetu sporta nije bio čak ni drugi.

Finiš finalne trke na 100 metara u Londonu

Foto: facundo arrizabalaga / EPA;Finiš finalne trke na 100 metara u Londonu

Kada je trka bila okončana, 99% novinara je jurcalo za Boltom. Sto odsto stadiona je klicalo njemu. Malo je ta euforija pojedinaca, koji bi se gurali sa obezbeđenjem da bi dotakli Bolta, ili se slikali sa omiljenim atletičarem ni ne gledajući ka kameri, već su frizuru nameštali posmatrajući se na velikom ekranu, bila i degutantna. Ali, bio je to samo odraz vremena selfija u jednom velikom, istorijski velikom trenutku za atletiku.

Svet se klanjao Boltu. A Getlin…

Getlin je bio sam.

Plakao je.

Džastin Getlin u suzama

Foto: Tanjug/APDžastin Getlin u suzama

Onda se pribrao, prišao Boltu i – pred svetskim auditorijumom se poklonio. Kleknuo na stazu, na kojoj je Bolt toliko dugo vladao, i poklonio mu se.

Bilo je tu i simbolike. “Ti si čist, ja sam prljav. Nisam ja tebi, veliki sportisto, ni do članka, koliko god se trudio da ispravim ono što sam uradio”.

Pečat izdajice sporta večno će ostati svuda po Getlinu. Svestan je bio toga. Oni zvižduci, u kvalifikacijama, u polufinalu, u finalu, bili su stalno prisutni podsetnik.

A onda je Bolt uradio nešto sjajno. Otkrio je to sam Getlin:

“Prišao mi je posle finala i odmah mi je čestitao. Rekao je da ne zaslužujem zvižduke. On je prava inspiracija”, rekao je američki 35-godišnjak.

Bolt grli Getlina posle londonskog finala

Foto: SRDJAN SUKI / EPA;Bolt grli Getlina posle londonskog finala

Da li je Getlin zaslužio onako ponašanje publike? Neko će, možda, reći “Nije. Odslužio je kaznu”. Neko će reći “Jeste! Napolje sa prevarantima!”. Ali, u tradiciji svetske civilizacije je da one osobe jednom obeležene – večno izopštava. Služenje kazne u zvaničnoj formi nije dovoljno. Uostalom, pitajte osuđena lica mogu li do novog zaposlenja kao ostali, ili taj teret, kamen oko vrata, nose večno. Ali, Bolt se izdigao iz te svetske tradicije večnog osuđivanja. Njemu je Getlin suparnik, ne neprijatelj. Su-par(nik). Oni su par. Iako je Bolt iznad svih. Su-narodnik, su-parnik… delovi celine.

Toga je bio svestan Bolt. Čak i u natežem trenutku svoje karijere. Prvom porazu u finalu svetskog prvenstva. Poslednjoj trci na 100 metara (trčaće u štafeti, to će biti definitivan kraj).

U tom, najtežem trenutku, priznao je da ima slabosti. Rekao je “Stegao sam se na kraju. Nisam uradio ono što treba kada je najteže. Znate da i ranije nisam imao dobar start, ne mogu da se sad žalim na to”. Ali, odmah je posvetio pažnju novom šampionu planete:

Jusein Bolt i Džastin Getlin posle finala u Londonu

Foto: Tanjug/APJusein Bolt i Džastin Getlin posle finala u Londonu

“Getlin je veliki takmičar. Morate da budete najbolji kada se nađete pokraj njega. Stvarno sam uvek cenio nadmetanja sa njim. Uz to, on je i dobra osoba”.

“Dobra osoba”. Kakva dobra osoba, pa, već smo ga etiketirali, žigosali, večno obeležili? Ali…

Kada nam Bolt to ozbiljno kaže, kao što je Getlinu ozbiljno rekao da ne zaslužuje zvižduke, onda bi bilo bolje da ga poslušamo.

Uostalom, ako je već u natežem trenutku u karijeri poslao takvu poruku, red je da ona odzvanja širom sveta. Priznao je da u Londonu nije bio najbolji. Iako je najbolji svih vremena. Priznao je i da ceni suparnika. Iako ga ceo svet pljuje.

To je Jusein Bolt. “Jusa”, što bi pokojni kolega Korać rekao. Više od sprintera. Bio i ostao.

(Dijaspora.news/Blic.sport.rs/Darko Nikolić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top