All for Joomla All for Webmasters
Planeta

KROV NOTR DAMA JE NEMOGUĆE OBNOVITI: Francuski arhitekta otkrio problem koji su napravili graditelji crkve (VIDEO)

Iako su drvene grede najverojatnije i razlog zašto se požar tako brzo proširio i zašto je trebalo toliko sati da ga se ugasi, bile su ključan faktor u izgradnji predivnog gotičkog krova koji je u tek nekoliko sati u potpunosti nestao.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je u utorak da će katedrala Notr Dam biti obnovljena u roku od pet godina.

“Obnovit ćemo katedralu i učiniti je lepšom i želim da to bude gotovo za pet godina”, rekao je on.

Ali, postavlja se pitanje može li se katedrala obnoviti da bude tačno onakva kakva je bila pre nego što je velik deo nje izgoreo u plamenu u ponedeljak i utorak.

Arhitekta Bertran de Fejdu tvrdi da se krov katedrale ne može u potpunosti obnoviti jer nema “drveća te veličine koja su rasla u 12. i 13. veku”. Naime, krov Notr Dama je sagrađen od preko 1300 stabala i popularno se nazivao “šuma”. Svako veliko stablo pretvoreno je u veliko drvenu gredu, prenosi 24sata.hr.

Arhitekta tvrdi kako su ta drveća već tad bila stara oko 300 godina, javlja Dejli mejl.

Pa iako su drvene grede navjerojatnije i razlog zašto se požar tako brzo proširio i zašto je trebalo toliko sati da se ugasi, bile su ključan faktor u izgradnji predivnog gotičkog krova koji je u tek nekoliko sati u potpunosti nestao.

Notr Dam nije jedina sagrađen od velikih stabala. Drvo je bilo ključan materijal za izgradnju u 12. veku i brojne građevine koje su opstale iz tog vremena su sagrađena upravo od drva. Ali, kada su posekli zadnje visoko drvo, ostala su ona niža. Genetska predispozicija stabala da rastu u visinu i “takmiče” se – nestala je. Stabla više nisu trebala da rastu visoko jer su se mogla da se oprašuju i na visini na kojoj su bila.

Dijaspora.news/Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: EPA

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top