All for Joomla All for Webmasters
Srbija

KOGA SRBI SMATRAJU SVOJIM NAJVEĆIM NEPRIJATELJEM? Jedan odgovor je skroz očekivan, ali naredna tri bogami i nisu!

Ulazak Srbije u EU više podržavaju Beograđani i Vojvođani, a manje stanovnici uže Srbije, a žene više podržavaju ulazak u EU od muškaraca.

Građani Srbije iskazali svoj stav po pitanju ulaska naše zemlje u EU, ali i o tome šta misle ko je najveći prijatelj, a ko neprijatelj Srbije.

 

Srbi su na skali od jedan do pet, odnosima Srbije i EU dali ocenu 2,78, a na referendumu za ulazak Srbije u EU potvrdno bi se izjasnilo nešto manje od polovine građana – 49,5 odsto, rezultati su istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana o EU.

 

Istraživanje Instituta za evropske poslove i Ninamedie, na reprezentativnom uzorku od 1.201 ljudi, pokazalo je i da građani Hrvatsku smatraju najvećim neprijateljem u EU, dok su Nemačku označili kao najvećeg prijatelja naše zemlje.

 

FOTO: FONET

 

Pored toga, mladi su i dalje znatno skeptičniji od starijih u pogledu EU integracija.

 

Kako se navodi u saopštenju, građani Srbije su na skali od jedan do pet ocenili odnose izmedu Srbije i Evropske Unije ocenom 2,78, a najveći broj ispitanika dao je ocenu dobar (3), dok je najmanji broj građana dao odličnu ocenu (5).

 

Više od polovine građana podržava u načelu članstvo Srbije u EU, a nešto manje od polovine, 49,5 odsto, zaista bi i glasalo za ulazak Srbije u EU.

 

 

Takođe, 62 odsto građana smatra da Srbija ima korist od saradnje s EU, najmlađi građani u najvećoj meri smatraju da Srbija ima koristi od saradnje s EU, ali oni najmanje podržavaju konkretno članstvo naše zemlje u EU.

 

S druge strane, najstariji građani najviše podržavaju članstvo Srbije u EU, njih dve trećine, a članstvo najmanje podržavaju najmlađi gradani, tek nešto više od polovine.

 

Razlika u podržavanju članstva Srbije u EU između mladih i starijih građana iznosi 13 odsto.

 

FOTO: FONET

 

Ulazak Srbije u EU više podržavaju Beograđani i Vojvođani, a manje stanovnici uže Srbije, a žene više podržavaju ulazak u EU od muškaraca.

 

Kad je reč o državama članicama u EU, građani smatraju da su Srbiji najveći prijatelji u EU Nemačka, Grčka, Španija i Austrija, a najveći neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nemačka i Francuska.

 

Podaci dobijeni istraživanjem pokazuju i da, kada su u pitanju susedne države, većina građana ocenjuje da sa BIH i Mađarskom Srbija ima najbolje odnose, a sa Hrvatskom i Albanijom najlošije.

 

Crna Gora je na trećem mestu i kao država sa kojom imamo najbolje i najlošije odnose.

 

Istraživanje je obavljeno u periodu od 21. do 24. marta ove godine.

 

(dijaspora.news/espreso.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top