All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ko je ZAISTA kriv za kilometarske kolone na granicama: Zbog jednog detalja, čekamo satima

Pored najezde turista, postoji jedna stvar koje se pojedini carinici pridržavaju veoma strogo, a koja značajno oduzima vreme prolaska graničnog prelaza

Posle kilometarskih kolona tokom vikenda, juče na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš juče nije bilo većih zastoja pošto se na ulazak u Hrvatsku i Mađarsku čekalo u proseku pola sata.

To nije garancija da vozači već za vikend neće čekati i po nekoliko sati, kao što je to do sada bio slučaj.

Tako je svakog leta u jeku turističke sezone, a u MUP-u tvrde da nije do srpskih službenika.

– Hrvatski i mađarski granični policajci sve rade polako i detaljno. Skeniraju pasoše baš svakom, čak i deci. S druge strane, mi smo zaposlili maksimalan broj službenika da bi sve to brže išlo. Zato na ulazu u Srbiju nije bilo zadržavanja dužih od 15 mintua – objasnili su u MUP-u.

U AMSS jedini savet koji vozačima daju je korišćenje manjih, sporednih graničnih prelaza.

Primera radi, umesto prebukiranog Horgoša, pogodan je prelaz Đala. On je namenjen samo za putnička vozila, i pored građana mađarske i srpske nacionalnosti, mogu ga koristiti putnici sa pasošima EU zemalja, iz Švajcarske, Norveške i sa Islanda. Pored toga, neprestano rade i prelazi Kelebija i Bački Breg, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda i Bajmoka, ali samo do 19 sati – naglašavaju u AMSS.

Druga rešenja postoje i kada je reč o ulasku u Hrvatsku: Umesto Batrovaca, 24 sata dnevno su na raspolaganju prelazi Šid, Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin, Neštin, Ljuba i Sot.

Ipak, stručnjaci smatraju da će kolona biti sve dok se ne povećaju kapaciteti na udarnim graničnim prelazima, a to će biti moguće samo međudržavnim sporazumom. Potrebna je volja obe strane, jer se ništa ne dobija ako jedna strana “otvori” granicu a druga nastavi detaljne kontrole.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top