All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

KO ČISTI KLOZETE PO BEČU: Pogledajte samo njihova imena! Ipak, ako pitate njih nije sve kako izgleda na prvi pogled (FOTO)

U svakoj većoj kompaniji sa unutrašnje strane vrata toaleta zalepljen je papir, koji ste možda primetili, možda i niste. Na njemu se upisuju čistačice kada je koja oribala toalet. Jedan tviteraš objavio je fotku jednog takvog papira, uslikanog u Beču. Imena sve govore, napisao je on. Na ovom papiru dominiraju jedna Mara, Jovanka, Nataša i Elvira.

Odmah ispod tvita otpočela je razmena mišljenja, da možda su sve sa prostora bivše Jugoslavije, ali “koliko god tamo crnčile, bar znaju zašto to rade, kad dođe isplata”. “Čiste klozete i bolje žive u Beču nego lekari, profesori, vojnici u Srbiji”, “Zašto je sramota čistiti wc?”, “Neki se sprdaju, nije smešno, ovo je pretužno”…

Koliko god izgledalo ponižavajuće, kad stigne plata sramoti nema mesta! Naime, prosečno sat rada u Austriji košta oko 29 evra.

Sudeći po komentarima i statistici zaposleni u bečkim firmama za čišćenje toaleta po satu dobiju između 30 i 34 evra, dok je rad na crno plaćen između 10 i 15 evra, pa bi se reklo da posao čišćenja toaleta i nije tako loš.

Poznato je da u Beču živi veliki broj Balkanaca, a po zadnjim statističkim podacima taj broj iznosi oko 500.000 hiljada, od kojih je oko 117.000 Srba.

U Beču danas živi oko 1,8 miliona ljudi, od kojih su 51,5 posto žene.

Stanovništvo Beča čine državljani 181 zemlje, a nakon Austrijanca (72,6) u austrijskom je glavnom gradu najviše državljana Srbije (4,1) odsto. Slede Turci, Nemci, Poljaci i Rumuni.

ISTORIJAT

Prisustvo Srba u Beču datira od pre 17. veka. U zvaničnim dokumentima se prvi put pominju 1670. godine kada je car Leopold I opunomoćio Srbe i Jermene da posreduju u trgovini zapada i istoka. Posle razbijanja opsade Beča 1683. Srbi naseljavaju deo grada izvan zidina koji je nazvan Racenfirtel.

GrFoto: Pixabay
Do većeg naseljavanja dolazi nakon prve Velike seobe Srba 1690. pod Arsenijem III Čarnojevićem. U tom vremenu je car Leopold I Srbima priznao slobodu vere i crkvenu autonomoju.

U Beču su živeli i radili Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla, Ivo Andrić i mnogi drugi, a Srpska pravoslavna crkva praktično ima priznat službeni status u Austriji, gde je prisutna skoro dva veka.

 

(dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top