All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

KATALONIJA POKREĆE LANČANU REAKCIJU AKO SE OTCEPI: Evo ko bi sledeći u Evropi mogao da traži nezavisnost!

Širom Evrope zvaničnici pažljivo, ali i tiho i sa nervozom, prate situaciju oko planiranog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, a veliki odziv koji bi mogao doneti potvrdan ishod glasanja može da ohrabri i druge regione koji planiraju otcepljenje, navodi AP.

Trend secesije na evropskom kontinentu izložio bi EU novom pritisku i doneo potencijal za izazivanje nasilja, ocenjuje agencija.

Pa ipak, većina evropskih lidera se uzdržala od toga da javno zauzme stav o sutrašnjem referendumu u Kataloniji.

Uprkos tenzijama iza kulisa, oni oklevaju da podrže bilo katalonske separatiste koji prkose španskom zakonu, bilo premijera Marijana Rahoja koji nastoji da blokira glasanje.

Podršku referendumu, mada tiho, pokazala je premijerka Škotske Nikola Sterdžen, koja je rekla da je potpuno legitimno da se Španija protivi nezavisnosti Katalonije, ali da je “pravo na samoopredeljenje važan međunarodni princip, kao i da se nada da će on biti poštovan i u Kataloniji kao i drugde”.

Još jedan region koji naginje secesiji, Flandrija u Belgiji, vidi u referendumu nadu i gaji simpatije prema pritužbama bogate Katalonije koja se žali da pomaže siromašnije regione Španije.

Italijanska desničarska Liga za Sever, koja se zalaže za referendume za veću autonomiju Lombardije i Veneta, osudila je nedavna hapšenja katalonskih lidera.

Neočekivanu podršku katalonskom pokretu za nezavisnost dao je i predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je nedavno na referendumu konsolidovao svoja ovlašćenja, ali je dobio kritike vlade Marijana Rahoja.
Posebno je, međutim, konstatuje AP, upadljivo ćutanje EU u vezi razvoja događaja u mahom pro-evropskoj Kataloniji, pogotovo što su katalonski zvaničnici apelovali na EU da posreduje u sporu sa Španijom.

Odgovarajući na te zahteve, Evropska komisija je ponovila da je referendum unutrašnje pitanje Španije i da poštuje španski usavni poredak, navodi AP.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: “EU poštuje međunarodno pravo”: Po njima Kosovo i Katalonija nisu isto – Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top