Srpska iseljenička zajednica u najvećem gradu provincije Alberta Kalgariju jedna je od najaktivnijih u Kanadi. Njeni pripadnici su u novembru učestvovali u organizaciji Evropskog filmskog festivala, zatim organizovali veče posvećeno Nikoli Tesli kao i Humanitarno veče.U ovom mesecu u Kalgariju takođe gostuje i Narodno pozorište iz Beograda.

Festival evropskog filma u Kalgariju predstavio je nova ostvarenja iz 16 zemalja, među kojima i film Emira Kusturice “Na Mliječnom putu” kojim je Festival i otvoren. Film je imao još jednu festivalsku projekciju, oba puta pred punom dvoranom i uz burne aplauze gledalaca, ne samo onih srpskog porekla već i drugih posetilaca.

U organizaciji Festivala predstavnica Srbije bila je istaknuta aktivistkinja u srpskoj zajednici Kalgarija Milica Opačić. Ona je za Betu izjavila da je ponosna na način kako je Srbija predstavljena na toj filmskoj manifestaciji. “Kusturičinim filmom bili su oduševljeni ne samo Kanađani srpskog porekla već i pripadnici drugih etničkih zajednica i rođeni Kanađani”, rekla je Milica Opačić.

U svojstvu neformalnog portparola srpske zajednice u Kalgariju Opačićeva je izvestila i da je cilj novembarske večeri posvećene Nikoli Tesli osnivanje Teslinog fonda iz koga će biti stipendirani najbolji studenti pirodnih nauka. Organizator te večeri bila je srpska neprofitna organizacija Tesla sosajeti (Tesla Society) koja takođe uporno deluje i na ostvarenju sopstvene inicijative da se ulica koja vodi ka srpskoj crkvi i imanju crkveno-školske opštine preimenuje u Put Nikole Tesle.

Očekuje se i da će Srbi u Kalgariju dobiti odobrenje za podizanje spomenika Nikoli Tesli nadomak Naučnog instituta univerziteta Kalgari.

Podrška inicijativama društva Tesla sosajeti je i tradicionalno, 13. po redu Krajiško veče. Deo prihoda namenjen je i humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”.

Sredstva će koristiti višečlane porodice i deca u Srbiji, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao i u Republici Srpskoj.

beta