All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

KALIFORNIJSKA “ZLATNA GROZNICA” Majke, lekari i policajci iz Crne Gore napuštaju zemlju zbog posla od 900 DOLARA DNEVNO

Studenti, samohrane majke, lekari, inžinjeri, bankari, policajci, svi iz Crne Gore, napuštaju svoje domove kako bi se domogli kalifornijskih plantaža marihuane, gde kao fizički radnici mogu da zarade stotine dolara dnevno!

Kako piše “Balkan Insight” veliki broj crnogorskih državljana već zna dobro razrađeni sistem, preko koga naći posao na jednoj od plantaža u Kaliforniji, gde se najbolje plaća i koliko dugo se može ostati… Svoje poslove na kojima su zarađivali nekoliko stotina evra mesečno, sada menjaju rad sa marihuanom za koji su plaćeni i po 900 dolara dnevno!

Igor je bio odličan student Medicinskog fakulteta koji je specijalizovao akušerstvo, ali nije uspeo da pronađe stalo zaposlenje u bolnici, zbog toga je odlučio da okrene drugi list i krene u Kaliforniju i to na poziv prijatelja iz Podgorice koji je tamo već radio i živeo.

On je, kako piše “Balkan Insight”  odlučio da tamo radi kao nisko kvalifikovan radnik u okrugu Humboldt, na plantažama marihuane koja je u toj državi legalizovana u medicinske svrhe, a od početka ove godine i u rekreativne.

– Tamo mi je već bio jednom brat od ujaka koji je za pola godine skinuo hipoteku sa kuće u Podgorici i kupio novi auto. Ja takođe imam poveći kredit u banci, a želja mi je, ako ne mogu ostati tamo na duže, da otvorim privatnu ordinaciju u Podgorici – priča Igor.

Nova grupa migranata – trimigranti

Nemogućnost nalaženja posla kod kuće i primamljive visoke dnevne zarade stvorile su specifičnu grupu migranata poznatu kao “trimigranti”, jer rade “trimming”, odnosno šišanje marihuane, pokazuje istraživanje CIN-CG/BIRN.

Foto: Profimedia

Nijedan od devet sagovornika sa kojima su novinari razgovarali, od kojih su se neki spremali prvi put da krenu, neki su već bili na plantažama, a neki čekali da po drugi put odu, nije želeo da govori pod svojim imenom.

Ovu želju za anonimnošću objašnjavaju činjenicim da se u američkom konzulatu u Podgorici aplicira za turističku vizu, dok se tamo radi “na crno”, iako su same farme kanabisa legalne.

Neki sagovornici kažu da su posao na plantažama našli preko prijateljskih i rođačkih veza, dok su nekima to organizovali posrednici, poreklom iz Crne Gore. Iako na njima posrednici i zarađuju, ipak se niko ne žali, jer sume koje se mogu zaraditi dnevno dostižu i 900 dolara!

Crnogorci sami organizuju putovanje, dok ih u Americi dočekuje posao na farmama marihuane u vlasništvu bugarskih imigranatakoji su se masovno doselili u prošloj deceniji, ali i kod lokalnih Amerikanaca, koji nude bolje uslove i više novca za isti rad.

Bolje su plaćeni na plantažama koje drže Amerikanci

Foto: Profimedia Bolje su plaćeni na plantažama koje drže Amerikanci

Kalifornijsko tržište marihuane je u usponu i samo u ovoj godini moze dostići 3,7 milijardi dolara, dok bi ta suma već sledeće godine mogla biti i pet milijardi, po procjenama Biznis Insajdera.

– Dodatni stimulans za doseljenike iz istočne Evrope koji se mogu posvuda videti je mala naseljenost – kaže Kym Kemp, blogerka i novinarka iz istog okruga. Od oko 150 hiljada stanovnika u čitavom okrugu, 15 hiljada su uzgajivači marihuane, odnosno svaki deseti.

– Sa druge strane, snage reda i zakona broje samo 100 šerifa, tako da lov na ilegalne radnike nije nešto što je prioritet organa okruga – dodaje ona.

Rashlađivanje novčanicama privuklo pažnju Crnogoraca

Ovih dana se u podgoričkim kafićima ne može izbeći tema o kalifornijskoj marihuani i, za crnogorske prilike, velikom novcu koji su mnogi poslali ili doneli u zemlju zahvaljujući tom biznisu.

Sa prosečnom platom od oko 500 eura i mogućnosti da se ona zaradi za dan ili dva u Kaliforniji mnogi Crnogorci bi želeli da se okušaju u ovome drugom.

Uz dodatak tome ide i široko popularan klip na youtube-u koji je postavio Podgoričanin Miloš Beli Pavićević koji se „rashlađuje“ debelim dolarskim svežnjevima, lepezama i kišom novčanica od 100 dolara.

Ko su posrednici?

Četiri sagovornice “Balkan Insight” navele kao posrednika Podgoričanku Snežanu Đurišić čiji je tamošnji partner bugarskog porekla suvlasnik mnogih stabljika marihuane.

Prema tvrdnjama naših sagovornika broj žena i devojaka iz Podgorice koje su našle zaposlenje “kod Sneže” se može meriti stotinama. I ona je ostala nema na nastojanja da dobijemo izjavu.

Zdenka (51) koje se trenutno nalazi u Americi, kaže da je “kod Sneže i njenih Bugara” provela dva meseca trimujući plodove marihuane. Tvrdi da se radilo od jutra do mraka, ali je taj ritam nametnula želja za većom zaradom, a ne pritisak vlasnika.

Trimovanje rade samo žene, dok su muškarci zaposleni na uzgajanju i održavanju stabljika. Žene i muškarci su smešteni odvojeno.

Foto: Profimedia

Zdenka je ispričala da je za Snežanu Đurišić saznala pre nego što je otišla za Ameriku i to preko svoje komšinice. Kako kaže brzo je shvatila da se “Sneža dosta ugrađivala”, pa je isti posao našla i kod “pravih Amerikanaca”.

– To je prilično lako uz osnovno znanje engleskog jezika. Oni plaćaju 150 dolara po funti, bez ikakvog ugrađivanja i posrednika. Samo se spustite u Eureku (glavni grad okruga), ili neko drugo mesto i raspitate se kome treba radna snaga. Kod Amerikanaca isto imam obezbeđen stan i hranu i čisto mi ostane do 450-500 dolara dnevno – ispričala je ona.

Zdenka je u međuvremenu uspela i da „sredi papire“ tako da nema nameru da se vraća u Crnu Goru.

Decu ostavila kod majke i otišla u Kaliforniju

Samira (36) iz Podgorice već je bila na plantažama marihuane i opet se sprema da krene. Kao samohrana majka dve ćerke i sa neredovnom platom od 250 eura kod privatnika, nije imala izbora. Decu je ostavila kod majke i uputila se za Kaliforniju.

Ona je provela na plantaži, u organizaciji Snežane Đurišić svega sedam dana, u društvu desetina Crnogorki, mahom Podgoričanki. Nju je u Kaliforniji dočekao džip i odvezao je na jednu farmu blizu Eureke.

Foto: Profimedia

Žali se da je noću bilo dosta opijanja i drogiranja kako jednog dela Crnogorki tako i Bugara od kojih je počela da doživljava neprijatnosti i poniženja.

– Samo smo jedno jutro, kada se završio taj turnus trimovanja marihuane i kad smo dobile novac, ja i moja prijateljica zatražile od lokalnog radnika da nas odbaci do prvog gradića. Našle smo posao kod Amerikanaca, vlasnik nam je dao jednu od svojih kućica i tu smo primile još žena iz Podgorice – kaže ona.

Samira kaže da je, zavisno od kvaliteta marihuane, uspevala da zaradi i do 900 dolara dnevno, odnosno da trimuje do šest funti na dan.

Najveći problem im je viza

Uslov za dobijanje turističke vize je stalno zaposlenje, što se vidi kao garancija da će se osoba posle turističke posete vratiti u zemlju. Obično se dobija trogodišnja viza, sa mogućnošću više ulazaka u zemlju. Jedna poseta može da traje do šest meseci.

To odgovara i sezoni rada na poljima marihuane, koja na otvorenom traje od aprila ili maja do kraja oktobra, mada se u plastenicima radi tokom cele godine.

Ivana (30) radi u maloprodaji za 300 eura i strahuje da li će proći na intervjuu za vizu.

– Zvala sam Snežu, sve je ugovorila oko posla, ali sada bi trebalo ubediti konzula da sa platom od 300 eura idem za Ameriku turistički – ispričala je ona.

(dijaspora.news/blic)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top