All for Joomla All for Webmasters
Mesta

Kada je SRPSKI PRIZREN bio velika carska prestonica, RIM je bio selo. Evo i zašto! (FOTO)

U XIV veku sedam uzastopnih papa stolovalo je u Avinjonu na jugu Francuske i nikada nije kročilo na tle Večnog grada. Za to vreme, Rim je propadao i tonuo u nebitnost, a broj stanovnika je opao toliko da su pastiri po forumima napasali ovce a zemljodelci kupus sadili među ruševinama negdašnjih imperijalnih palata

Nakon razdora i sukoba između francuskog kralja Filipa IV Lepog i pape Bonifacije VIII, koji se razboleo i umro zbog potrešenosti usled ataka na njegovu ličnost i zatočeništva od strane rivalske vlastelinske kuće Kolona, za novog episkopa Rima je izabran Benedikt XI.

Međutim, i on je umro posle samo jedanaest meseci na tronu Svetog Petra, nakon čega je usledio jednogodišnji interregnum kada nije postojao papa zato što blokirana konklava, skoro podjednako podeljena između italijanskih i francuskih kardinala, nije uspevala da se dogovori oko novog poglavara.

Na kraju je u Peruđi juna 1305. godine, u odsustvu, za novog poglavara Katoličke crkve konačno izabran Rajmon Bertran de Go, nadbiskup Bordoa, koji nije bio ni Italijan ni kardinal pa se veruje da je njegov izbor posledica nekog kompromisa. Nakon što je izabrao Lion kao mesto svog krunisanja za “namesnika Isusa Hrista”, umesto Rima, i nakon što je izabrao ime Kliment V, imenovao je novih devet francuskih kardinala. To će imati dalekosežne posledice.

Takođe, ostao je u Francuskoj i u Rim uopšte nije išao. A onda je 1309. godine povukao svoj najvažniji potez: papski dvor je preselio u Avinjon, enklavu Papskih država okruženu ondašnjom Kraljevinom Arelat. Tako je počelo 67 godina dugo odsustvo rimskih papa iz Rima te boravak u Avinjonu, koje će postati poznato kao “Vavilonsko ropstvo papinstva”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top